lördag 31 mars 2012

2009 Bartolo Mascarello Dolcetto d'Alba Monrobiolo-Ruè

Ytterligare en Göteborgsresa att lägga till handlingarna, ännu ett gäng feta och salta italienska korvar uppätna. Sist det begav sig sköljdes de ned med freisa och barbera. Därför fick det bli dolcetto denna gången. Och inte vilken dolcetto som helst utan en flaska från Mascarello. Bartolo Mascarello. Här kan vi verkligen prata om etikettsdrickande. Inte bara för att flaskan är försedd med en av vinvärldens i mitt tycke tjusigaste etiketter utan även för vad namnet på producenten gör med förväntningarna. Man ställer in sig på rediga saker. Och rediga saker blir det. Såklart.


2009 Dolcetto d'Alba Monrobiolo-Ruè är precis så ungdomligt tät och blåröd i färgen som man kan förvänta sig. Det första doftintrycket är direkt och inbjudande med fin bärfrukt där körsbärskomponenten tonar fram tydligast. Sniffar man vidare så kan man hitta lakrits, malört och mineraltoner.

Smaken upp visar en begynnande balans mellan generös, köttig frukt, friska syror och rejäla tanniner. Den lilla söta har helt klart rejält med skinn på näsan.  Det står helt klart att vinet behöver ligga till sig ett antal år för att riktigt komma till sin rätt. Till mat fungerar det förstås klockrent redan nu men jag är helt övertygad om att tålamod kommer att ge god utdelning. Vinet finns hos Stefan Töpler

Inga kommentarer: