söndag 30 december 2007
I havsbandet
Jag hade en förväntan sedan tidigare provningar på den medhavda boxen, Barone Ricasoli Formulae. Först blev jag något besviken, den här tappningen från i höstas kändes till en början okoncentrerad och spjälkig. Men kanske var det jag som var okoncentrerad, yngste sonen E kom hem och utmanade mig i att spela Wii - ett tv-spel som är interaktivt och går ut på att man ska fäkta med armarna och göra snarlika rörelser som när man exempelvis spelar bowling eller boxas. I handen har man ett slags spelkontroll, och förhoppningsvis resulterar övningarna i att figurerna på skärmen gör motsvarande rörelser och slår en strike, träffar bollen med sin racket eller knockar motståndaren i ringen. Innan jag fick ordning på lemmarna lyckades jag bland annat slå ut ett glas vin över inredningen - ett mycket engagerande spel detta. E knockade mig, så ung han är, ett flertal gånger innan det var dags att äta.
När jag lugnat ner mig och satt mig till bords vid pastan med gorgonzolasås, kom också vinet mer till sin rätt. T hade påpassligt dekanterat det så att det fått lite luft, och nu höll det ihop sig bättre. Om man ger sig tid att lukta på det märker man att doften är kryddig och bärig. Det finns också generöst mycket bär och frukt i smaken, tillsammans med spår av lagring på ekfat innan vinet hällts på plastpåse. Klart värt sina 225 spänn för 3 liter. Ett bra mat- och festvin, som även passade när vi gick över till att pröva Singstar och Guitar Hero så att väggarna skallrade och älgarna utanför husknuten sprang till skogs. Medan T visade sig ha talanger som gitarrhjälte gav R min kära hustru en match som schlagerstjärna - och det är ingen lätt match.
En särskild eloge till R, som ordnat så att min själs älskade kunde få en gin & tonic på kvällskröken, och som också föreslog en liten liten whisky-dram som sängfösare.
After ski
Fin middag i Vemdalsskalet
Svegs Systembolag har gammal hederlig betjäning över disk. Fördomen säger att kunderna mest inhandlar starkbärs och vodka, och visst fanns här ett inslag av fåordiga män i Helly Hansen-tröja och gröna jägarbrallor. Men också de som sökte flaskor där ”korken far ur halsen” inför nyåret. Utbudet av champagne var inte överväldigande, men här fanns Gula Änkan, Pol Roger och några till. Nu valde vi en tillfällig nyhet, 99191 Laherte Frères Brut Tradition. Väl tillbaka på Vemdalsskalet fick buteljen kyla ner sig en stund i snön utanför sovrumsfönstret innan det var dags för en välgångsskål. Det var ett festligt tillfälle och champagnen skämde det inte, även om den inte på något sätt var märkvärdig. Enkelt, spetsigt citrusfruktigt och med inte särskilt mycket i eftersmaken var vinet en småtrevlig upptakt till kvällens fortsatta äventyr, men knappast något jag kommer att återvända till.
Middagen intogs på Hildings Krog, som vi nådde efter en halkig promenad nerför backen vår stuga låg i. Ställets vinlista var komponerad med en viss omsorg, vilket var en trevlig överraskning. Vi startade med att ta in ett par flaskor Bernhard Ott Am Berg Grüner Veltiner 2006. Ungdomligt och friskt, med mycket krusbär, mineral och grape i doften. Smaken hängde på i samma stil, med en liten bitter touch på slutet som gjorde sig bra ihop med min förrätt - kallrökt röding med dillcrème och fäboknäcke. Även de som valde löjrommen verkade nöjda.
Till huvudrätt blev det ren i olika varianter, rostbiff och kamfilé med tillbehör som rotfruktskaka och kroppkakor på sötpotatis och rökt renkött. Överhuvudtaget vällagad mat som anspelade på lokala råvaror, enkla rätter som uppdaterats utan att det blev ansträngt eller fånigt. Ambitiöst snarare än pretentiöst. Till köttet drack vi ett vin från Piemonte, Reverdito Barbera d’Alba 2004. Ett sällskapligt och medelfylligt vin, som inte tog fokus från maten men umgicks väl med den. Ganska nyansrikt med fruktiga toner av körsbär och moreller, med lite kärvhet i eftersmaken och en syra som lättade upp. Producenten, Michele Reverdito, har en vingård i byn Rivalta i närheten av La Morra i Barolo. Tydligen har han bara gjort vin sedan 2000, men verkar kunna sina saker. Han har flera viner i Systemets beställningssortiment, varav denna barbera d'alba är det enklaste. Så här yppar sig ett tillfälle att göra som Esping rekommenderar, att pröva vinerna från ett område eller en producent "nerifrån och upp".
Innan vi bröt taffeln för att dra vidare till Högfjällshotellets pianobar beordrade svärfar in jög, vilket resulterade i en stunds intressant palaver med den lokalt förankrade servitrisen innan det kom in kaffe och vodka till bordet. Jag ville gärna ha honung till - honungajög har alltid varit min preferens - och till slut kom det in en sån där plastflaska med rinnande acaciahonumg. Det var på inget vis att jämföra med den hårda skogs- eller rapshonung som fordomdags producerades i Vantingetrakten. Men man kan inte få allt här i världen.
onsdag 26 december 2007
Crux Bibbiano Gilberto 2001 Rosso di Toscana IGT
tisdag 25 december 2007
Chinon
Mina kunskaper sträcker sig inte längre än att Chinon är ett område i Loire och rödvinerna därifrån görs av Cabernet Franc och ibland lite Cabernet Sauvignon. De brukar tåla lagring. Min flaska hade alltså c a 20 år på nacken, förmodligen mer än vad som är att rekommendera för ett enkelt Chinon-vin. Flaskan hade dock förvarats under goda betingelser. Kunde det finnas något liv kvar i vinet ?
Jag kunde inte härbergera min nyfikenhet mer än ett par dagar och i kväll satte jag korkskruven i flaskan. Halva familjen saknade aptit efter att ha umgåtts alltför flitigt med jultåtrta, knäck och choklad så bordet dukades för mig och yngsta dottern. Köttbullar på vörtbröd och julmust för henne, pasta med julklappspesto (från herr K's produktion, en mångkunnig herre) och chinonvin för mig.
Vinet dekanterades och lämnade lite rester efter sig i flaskan. Färgen var fantastisk, ljust brunröd som en riktigt stark cocacolagrogg. Doften var inte rakt igenom angenäm och innehöll blyertspenna, russinsötma och kompost. Långt i bakgrunden fanns en doft som om den funnits i källaren på ett hus jag var spekulant på fått mig att tveka. I kväll fanns det dock ingen anledning till tvehågsenhet. Smaken var intressant snarare än god. Lätt och skör med ett slags pikant syrlighet. Här fanns inte tillstymmelse till strävhet men munnen kändes som den fyllts med ytterst finkornig sand. Trots allt så drack jag både två och tre glas utan problem
Den gamla damen hade defintivt sett sina bästa dagar. Hon utgjorde ändå ett trevligt sällskap trots en viss excentritet och en tendens att röra ihop saker. Damen berättade en god historia men poängen kom kanske aldrig fram.
2005 Riesling Rotliegender Schiefer Trocken
säsongsöl IV och en julsnaps
Alla ölsorterna är ypperliga ales och bäst funkade som väntat St Peter's. Oppigård gillade jag väldigt mycket. Den hustypiska friskheten blandades med typiska jul-aromer, fruktighet och en superb efterbeska. Tyvärr var beskan lite väl markant för sammanhanget. Inte ölets fel och jag dricker den mer än dubbelt gärna i ett annat sammanhang.
Mysingen har avhandlats tidigare. Väldigt bra, funkade fint till julmaten men i det bombardemang av sött, surt, salt och rökt som smaklökarna utsattes för så kom denna raffinerade ales komplexitet inte till sin rätt.
Samma resonemang gäller även St Peter's även om den stod emot bättre än Mysingen. Ale i denna klass förtjänar dock att få spela huvudrollen. En sammanfattande kommentar är att bra julöl dricker man bäst utan mat. Till julbordet går det bra med vadförnåtsomhelst.
White christmas
Några dagars alpina övningar i Skalets gröna backar (ja, alltså, här är gott om snö och ett antal minusgrader, men de kallar sina enklaste backar för gröna) har naturligtvis lämnat mig helt mörbultad. Men det är vackert när solen får fjälltopparna att gnistra, och jag gör vissa framsteg i backarna. Julaftonens övningar kröntes med att jag - efter ett välvilligt råd från min kära alpint lagda hustru - lärde mig "ploga" för att få ner farten i besvärliga partier. Detta i sin tur resulterade i att jag inte trillade utan istället kom ur branterna upprätt - men med väsentligt högre fart än tidigare, då jag mest hasat och rullat mig ner. Nästa projekt måste därför bli att reglera farten i de flackare delarna. Som det nu är forsar jag nerför som en variant av cirkusarnas levande kanonkula, till men för alla barn och dylikt som befinner sig i de lättare backarnas nedre delar. Där finns också hästar, slädar, Sibylla-serveringar, liftköer och andra besvärliga hinder. Stoppsladd är också ett moment i backhanteringen som jag måste lära mig behärska bättre. Juldagen lovar strålande sol, så det blir väl rikliga tillfällen att öva.
Nu är ju inte detta en friluftsblogg, utan ett forum för avrapportering av avsmakade alkoholhaltiga drycker. Jag kommer till det. Efter skidåkningen, då det inte finns en del av kroppen som inte smärtar efter diverse fall och ovan ansträngning av obskyra muskelgrupper, är det en osannolik lisa för kropp och själ att krypa in i stugans bastu och värma upp sig. Sedan är det uppfriskande att lubba ut på verandan för att kyla ner sig i den kalla norrlandsluften. Första kvällen gjorde jag ett dumdristigt försök att hoppa i en snödriva, men det gick inget vidare: det var vass skare som rev sönder benen. Istället är det bättre att sätta sig på en bänk och svalka sig med en Nils Oscars Kalasjulöl – den slinker vid ett sådant tillfälle ner lika lätt som en tappad skida rutschar utför barnbacken. Svärfar rekommenderar Norrlands Guld, med tanke på den geografiska belägenheten, men också på grund av fylligheten och den lagoma beskan hos denna lokala storhet.
Lillejulafton innebär hos svärföräldrarna avsmakning av julbordets fröjder. Svärmors sillinläggningar är legendariska och här fanns ett ymnigt urval: löksill, currysill, kräftsill, kryddsill, stekt sill i ättika, dansk löksill. Vidare rökt lax och ål, en paté på bland annat kycklinglever, rödkål och skinka med svärfars egenrullade senap, ej att förglömma prinskorvarna och leverkorven och ostarna. I vildmarken smakar det extra gott, efter så mycken frisk luft. Svärfars citronsnaps har ett vänligt och friskt bett som passar som hand i lovikavante till sillen. På ölfronten har svåger H gjort en enastående insats och till fjällvärlden släpat med sig – ja, prisa gudarna – Young’s Winter Warmer, som enligt den skrytsamma reklamen på etiketten är "your ultimate hearthside companion". Stugan håller sig tyvärr inte med kamin och därför heller ingen hearthside, men det innebär inga som helst problem att njuta av årets upplaga av Young’s . Här snackar vi åtminstone röd pist i vinterölens alpina konkurrens. Torr som den knarriga snön under pjäxorna, knäckig och med en beska som inte förhäver sig.
Igår, julafton, var det repris av allt detta, plus svärmors egenhändigt hophackade sillsallat med syrliga äpplen, rödbetor och massor av sill. Till skinkan och brunkålen, som avrundning av snapsandet, en annan av svärfars stoltheter: slånbärsbrännvinet. Här är det mer silkesvantar, en stillsam, sötsyrlig smekning av smaklökarna. Idag lär det vara lutfisk på gång. Då kan det vara läge att pröva Bäsken, eller Linie Akvaviten. Om Gud vill och backarna är nådiga.
fredag 21 december 2007
Lungarotti Rubesco Riserva Vigna Monticchio 2000
Men efter en lång dags resa behövs det ändå något rogivande. Hotellet bygger fortfarande om inför julhelgen och restaurangen är stängd. Min själs älskade har tagit med detta i beräkningarna och har - medan jag i bastun slagit mig i slang med en likaledes fetlagd, julledig kock från Göteborgstrakten - bullat upp på rummet med ett gäng ostar från Coop i Burlöv. Manchego, en förbannat god getost och spansk grönmögelost bland annat. Till detta en godsak, Lungarotti Rubesco Riserva Vigna Monticchio 2000 (nr 87088 i beställningssortimentet), på hotellmanér drucket ur tandborstglasen. Ett vin som sprider en behaglig efterglöd genom kroppen, fruktigt och delikat tillsammans med sältan i ostarna. Ekfatslagringen har gjort sitt, liksom åren i flaskan, och det finns en strävhet som säger att den andra flaskan av samma sort gott kan få ligga till sig i källaren ett par år till och sedan korkas upp till en blodig biff.
Det här är förmodligen det dyraste vin jag någonsin druckit, och frågan är då om det är värt sitt pris? Kanske det fina i kråksången, de subtila nyanserna och de rätta aha-upplevelserna går mig förbi - eller så gör förväntningarna att jag inte vet vad jag ska förvänta mig - men jag går inte igång på alla cylindrar. Det är gott och välbalanserat, absolut, fast jag har druckit i mitt tycke lika goda viner för ringare summor (amaronen häromdagen, exempelvis). Nå, kanske var det tandborstglasen som gjorde det.
Härmed lämnar jag till Esping att hålla ställningarna på bloggen över julhelgen. Inte för att jag inte tänker ägna mig åt att dricka och äta mig till en än mer framträdande rondör, men för att jag lär hamna i trakter där sådana moderniteter som bredband och trådlös uppkoppling är okända påfund.
Gundel Egri Cabernet Sauvignon 2004
Nu är det andra tider, igen. Gundel blomstrar och har lanserat en linje viner från vingårdar i Eger, den ungerska vinproduktionens medelpunkt. När vi stod i begrepp att lämna Budapest, efter ett sista termalbad och i väntan på taxi till flygplatsen, hittade vi en affär med en bra vinavdelning. Ungefär 100 meter från lägenheten vi hyrde. Nå, bättre sent än aldrig. Vi ryckte åt oss några buteljer tokajer och en Gundel-flarra. Om vi inte hann äta pannkakor och gulasch där så kunde vi ju i alla fall prova ett av deras vin. Det här - ett cabernet sauvignon från 2004 - var rakt på sak och helt OK, med en kryddig bitterhet och en efter hand allt trevligare, saftig fruktighet. Först passade det bra till tortillas med alla taco-tillbehören, sedan till packning och andra reseförberedelser.
St Peter's Winter Ale - säsongsöl revisited
torsdag 20 december 2007
Tisdagskväll i timmerkojan
Som en liten aperitif testade vi en för oss ny grüner veltliner, Leth (nr 4200). Doften var lätt och frisk, "ungdomlig" som det står i Systemets beskrivning. Smaken var överraskande kraftig, spritigt grovhuggen och nästan alltför påträngande tyckte jag först. Förmodligen berodde det på att vinet var för kraftigt kylt. Efter hand kom mer fruktiga och mjuka toner fram när vinet värmdes upp och smakerna fick blomma ut. Framför allt behövs det mat till för att det ska fungera riktigt bra, och då var kvällens rätt - ugnsstekt kyckling och bulgursallad - inte helt fel, även om en mjäll forell kanske varit ännu mer passande. För facila 69 spänn är vinet i alla fall ett gott köp i den stabila österrikiska mittfåra vi vant oss uppskatta.
Till maten var det egentligen ett annat vin som stod på dagordningen: C J Pask Roy's Hill Unoaked Chardonnay (nr 2730). Chardonnay tycks ha fallit i onåd på sistone, här i Sverige kanske beroende på att druvan förknippas med Magnus Uggla som rimmar på efterfest, balkong och chardonnay i kartong. I USA lär man använda begreppet ABC - Anything But Chardonnay. För finsmakaren har förmodligen chardonnay - eller egentligen de ofta fläskiga, starkt ekade och bombastiska viner som produceras på druvan - en alltför folklig framtoning. Denna Roy's Hill gör alltså en poäng av att inte ha varit i närheten av ekspån eller ektunnor, och det är ett lyckat drag. Druvans friskhet kommer fram, vinet är ungt, citrusfruktigt och blommigt i glaset. Till maten, som hade mycket lime och syrlighet i smakerna, var det lättdrucket och trevligt. För 87 kronor flaskan kan jag absolut tänka mig att dricka det igen - kanske till försommaren när man åter kan slå sig ner i gröngräset med en lätt måltid och gott sällskap.
Som avrundning fanns några ostar och till dem korkade vi upp en amarone som legat en längre tid i vinstället och pockat på uppmärksamhet, Ca' Montini Amarone Classico della Valpolicella från 2002. Det hade säkert klarat en tid till på lut, men hade förmodligen inte vunnit på längre lagring. Nu var det moget, russin- och körsbärsfruktigt och mjukt smeksamt. "God jul!", som A så passande uttryckte det. Min kära hustru, som hyser en väletablerad skepsis mot rödviner i den motsträviga och krävande skolan, föll även hon till föga inför detta ämabla vin. Även morgonen därpå mindes hon bekantskapen som "något av en knock-out", men i en positiv mening som jag uppfattade det. Synd bara att det inte finns fler av samma sort i förrådet, årgång 2002 är med all säkerhet sedan länge utgången. Hur är 2003, eller 2004 som tycks vara den nu förhärskande årgången? 164 spänn och några år i säkert förvar är det pris man får betala för att få svar på frågan. Och det finns ju mycket annat att lägga sina surt förvärvade slantar på.
måndag 17 december 2007
Velenosi 2004 Rosso Piceno Superiore "Il Brecciarolo"
Adventstiden...
Ett särskilt hedersomnämnande går här till R's specialvariant, vällagrad original-blossa egenhändigt uppgraderad med mörk bacardi. Mycket angenäm och kraftfull i smaken, lagom söt och med en distinkt men ej alltför påträngande touche av sprit.
Glögg i all ära, det är ändå inramningen och sällskapet som är det viktiga. Hos vännerna på Möllevången langades, efter en stärkande Första Advents-promenad, fram diverse smårätter - sparris, skinka, ost med mera - innan själva glöggintaget. Till maten Allesverloren Shiraz, ännu en favorit som alltför ofta blir förbigången till förmån för mer flyktiga bekantskaper.
Hos kamraterna på Solbacken fanns de traditionella lussebröden, kärleksfullt knådade till sedvanligt konstfärdiga former, och en armada av minipizzor som församlingen glatt mumsade på. Till detta kunde den som ville njuta av nämnda romspetsade dekokt, eller halsa en sval och läskande dansk öl.
Hos vännerna i Sundets Pärla åtföljdes glöggen av en mustig fisksoppa kryddad med saffran. Här förhöjdes stämningen av chardonnay i olika former: Lindemans i box (nr 16457) och Mezzacoronas i flaska(nr 2407). Båda dracks med välbehag av gästerna, särskilt det italienska föll mig på läppen med sin friska och ändå kraftfulla smak.
Slutligen fick jag, i samband med det traditionella julfirandet på Solbacken, en chans att förvissa mig om att R's färdigheter i glöggblandarbranschen inte var en engångsföreteelse. Hans romglögg fungerade utmärkt som aptitretare. Inte blev det sämre av att julbordet hade ett märkbart Förslövs-tema: Hotella-senap till skinkan, en heberleinsk grönpepparkorv där bland charkuterierna. Även en "Torekovs-sill" bland inläggningarna bidrog till att trösta Bjärebor i förskingringen. Efter en stunds palaver kom vi fram till att det nog var nionde gången vi samlades här för firande. Åren kommer och går, liksom batteriet av snapsbuteljer - vissa försvinner till slut ur sortimentet och vissa hänger med från högtid till högtid. Som den svartetiketterade flaskan med isländskt brennìvin, som nog varit med samtliga år. Den var alls inte dum, upptäckte jag: snarlik de danska kumminkryddade sorterna, mild och behaglig till sillen och skinkan. Nästa år, om Gud vill och levern håller, gör jag nog tabberas på den.
Så mycket förströelse i den nervösa väntan på tomten! Så mycket glögg och gamman! Jag känner mig nu helt förberedd på den stundande färden till fjällen och de stupande branterna. Tanken på att dödsföraktande kasta mig utför dessa fjällsidor skrämmer mig inte längre lika mycket. Om det blir min sista advent, tar jag åtminstone med mig många glöggfryntliga minnen till det hinsides.
lördag 15 december 2007
Den Onde Alven - säsongsöl II
Bra vinbloggar
När jag diskuterade min i mitt tycke utmärkta och orginella idé att starta en blogg om vin så svarade den alltid lika raka och rättframma hustrun; -Vem vill läsa något av någon som inte kan någonting om det han skriver om. Jag får medge att det onekligen ligger något i hennes kommentar och erkänna att just den tanken faktiskt inte slagit mig tidigare.
Om ni nu vill läsa något av personer som verkligen kan något och är trötta på Bengt Göran Kron-nånting följer här några länkar
http://dobianchi.wordpress.com/ Jeremy Parzen är en kulturell mångsysslare som skriver om vinupplevelser i New York. Parzen har en förkärlek till Italien i allmänhet och oekade Piemontesiska rödvin i synnerhet.
http://vinare.blogspot.com/
I mitt tycke den bästa svenska vinbloggen där jag plockat upp många bra tips. Oftast rör de sig några snäpp över min prisklass men inte alltid.
http://frankofilen.blogspot.com/
Något av ovanstående bloggs lillebror. Ofta väldigt intressanta tankar kring vin och sitt eget förhållande till drycken.
http://winecamp.squarespace.com/
Detta är den bästa vinblogg jag läst. Korta tastingnotes blandas med långa artiklar. Har arbetat i vinbranschen hela livet och på alla tänkbara sätt. Som importör, försäljare, journalist, fotograf och numera även som vinmakare. Skriver ofta om lite udda viner från små producenter som man faktiskt har råd att köpa (om man hittar dem)
http://thepour.blogs.nytimes.com/
New York Times vinskribents blogg.
www.gwestling.com/barolobrev.html
Inte en blogg men väldigt läsvärd är denna hemsida. Barolo och Barbaresco dominerar men här skrivs även om andra viner. Smalt, fokuserat och initierat.
fredag 14 december 2007
Säsongsöl
Den förespeglade upplevelsen är inte helt lätt att återskapa. Bristen på brasa och läderfåtölj är exempelvis påtaglig i hemmet. Skillnaden mellan att dra korken av en flaska och hälla upp den hemmavid och att få den omsorgsfullt upptappad från kran på ett ställe som Bishop’s Arms eller Gästgivaren är stor.
Men skam den som ger sig. Först ut är Fuller’s Old Winter Ale, skimrande rödbrunt i glaset och skummande som sig bör. Ale balanserar – i min smak - ofta på en slak lina mellan det balanserat, sammansatt upplivande och det surt spretiga och platt avslagna. Den här varianten av Fuller’s hamnar tyvärr, i min bok, på fel sida. Doften är det inget fel på: djup och smörig med en syrlig underton framkallar den de rätta reminiscenserna från långa sittningar på livliga engelska pubar. Men jag gillar inte smaken, stickig och metallisk med en påträngande bränd ton som lämnar en aldrig avklingande sur/besk eftersmak. Som efter den femte pinten, när pubbordet blivit klibbigt av uthällda skvättar och man känner att det egentligen inte är så kul längre. Här framstår plötsligt fördelen med hemmets lugna vrå: man kan lugnt lägga av medan tid är och gå och lägga sig istället för att insistera på att nästa pint kanske blir angenämare.
torsdag 13 december 2007
2005 Villa Russiz Collio Tocai Friulano för en god sak
tisdag 11 december 2007
Beaujolais Villages Nouveau 2007
Det roligaste med Beaujolais Nouveau 2007 - föutom den hejdlösa etiketten - är att kolla in Sydsvenskans vinskribent Anders Fagerström när han provar. Här får vi en stilstudie av den professionelle vinprovaren, som stoppar näsan i glaset och andas in aromerna, silar klunken mellan tänderna och i största allmänhet ser ut som någon som sköljer munnen med Listerine. Säkert måste man gå genom alla dessa munviga övningar för att fälla ett välgrundat omdöme, som i det här fallet landar i att det är ett enkelt och opretentiöst vin. Och det har väl aldrig gjort anspråk på att vara något annat.
Jag håller med Fagerström om att 70-kronors-varianten - från beaujolais-villages - är en helt ok dryck, med sin kärnfulla strävhet och friska fruktighet. Vi drack det till en pasta carbonara, vilket var gångbart. Jag fick under ett ögonblick en knappt förnimbar doft- eller smakassociation till ett glas fragolino på stående fot i en trång bar i ett vinterrått Venedig. Men framför allt ser man framför sig uppsluppna skördefester i franska vingårdar, med det nytappade och ymnigt upphällda vinet fortfarande skummande i glasen. Eller en paus i det slitsamma arbetet på gården, där skaffningen är en väl tilltagen bit bröd (Esping: ett sånt där som Herr Kahl brukade baka) indränkt med olivolja, packad med skivade tomater och vitlökar och kryddad med salt och svartpeppar. Här skulle måltidsdycken kunna vara detta Beaujolais, drucket direkt ur flaskan i rejäla klunkar och utan några som helst Listerine-miner. Men nu lider jag förstås återigen - skulle Esping säga - av bondromantiska vanföreställningar. Istället borde jag träna på de där vinprovarskrynklingarna av fejan, på det att omdömena måtte bli mer intrikata och vederhäftiga.
söndag 9 december 2007
Gästgivaren
lördag 8 december 2007
2005 Ch. La Reyne Prestige
90 kr) i oktobersläppet.
Cahors är beläget i sydvästra Frankrike och malbec (eller cot noir som den kallas lokalt) är den dominerande druvan. Ch. La Reyne är en helt annan upplevelse än Ch. Lagrezette. Färgen är violett som en prästkåpa under fastan. Doften är kraftfullt fruktig med bärtoner och kryddor. Smaken ungdomligt frisk med rejäl syra och fruktighet. Vinet utvecklas under kvällen och blir mer komplext. Märkligt nog känns tanninerna ännu tydligare. Förmodligen ett vin som skulle må bra av att ligga några år.
Till vinet åts en av Carl Butlers kreationer, stek från pustan. En maffig fransyska av limousinsk börd fick tillbringa eftermiddagen puttrandes i kycklingbuljong, vitt vin, paprika, lök, vitlök och kummin.
Idol-final
Min älskade hustru gjorde börek med fetaost- och myntafyllning (de har väldigt praktiska, triangelformade filodejplattor hos Özen Allfrukt vid GA-torget på Söder i Hbg), samt köttbullar med koriander - färsk och malen - och cashewnötter. Under tiden hackade jag ihop en tabouleh. Bladpersilja, mynta, rödlök, lite bulgur, citronsaft, olja, salt och tomat. Persilja, lök, tomat och mynta finhackas och rörs samman ordentligt med det övriga, så det blir en saftig massa. Man kan förstås ha i en färsk chilifrukt eller två, men det fanns inte hemma. Det ska vara mycket persilja och citronsaft. Sedan får det gärna stå och dra nån timme så smakerna också blandas med varandra. En tzatziki rörde vi också ihop innan det var dags att ge oss av. På vägen stannade vi till vid Palmyra på Kristianstadsgatan och handlade bröd och nötter.
Det vita alternativet till maten var från Alsace, Pinot blanc réserve 2006 av producenten Bestheim (nr 2899). Jag prövade inte det, men fick beskedet att det funkade bra till maten. Det röda hade jag velat länge med i butiken innan jag valde ett katalanskt från Montsant, Lasendal Garnatxa 2005 (nr 98451), och ett chilenskt från Maipo, Indomita Reserva 2005 (nr 6723). Jag ångrar att jag inte följde min första ingivelse och tog något av de libanesiska röda i samma prisnivå som faktiskt fanns på Södergatan i Hbg.
Garnacha-vinet - som rekommenderades starkt av Aftonbladets vinskribenter nyligen - var egentligen inte alls dåligt. Men jag hade bråttom att få det i glaset och lät det inte hämta andan när korken dragits ur, så vi kom på kant med varandra från början. Stickig doft och omotiverat bränt och strävt mot gommen, ofärdigt tyckte jag. Efter hand blommade det ut lite i näsan och munnen, men min skepsis fanns kvar. Till en kalvkotlett med ugnsbakade rotfrukter skulle jag kunna tänka mig att ge det en ny chans, särskilt om det hamnar på utförsäljningslistan.
Det chilenska vinet, som korkades upp i höjd med att tallrikarna dukades ut och omröstningsresultatet kungjordes, var alldeles fel för tillfället. För mycket av allt, storslägga när det hade behövts något mer nedtonat och finlemmat. Jag kan inte ens skylla på att det var stolpskottet Peter Jidhe, programledaren, som förstörde upplevelsen. Jag har druckit det här vinet tidigare - till en buffé med grönsaks- och kötträtter - och då gillade jag dess svulstiga, fruktiga anslag ganska bra vill jag minnas. Det funkar förstås inte utan mat till och då helst en grillad köttbit. Hur som helst kommer det nog att dröja innan jag ger mig på det igen.
Efter att Marie Picasso tagit hem segern surfade vi lite på YuoTube och hittade bland annat Jeff Buckleys version av Cohens Hallelujah, en låt som ju Amanda rev ned ohejdade ovationer för härom veckan. Sedan tittade vi till Fredrik Strages 100 största rockögonblick på YouTube. Här finns sedan tidigare Ramones som spelar The KKK took my baby away på Måndagsbörsen 1981. Nyligen tillkommen är #76, Lee Hazlewood sjunger Let's take a walk down Valhallavägen tillsammans med en barnkör. Vid det laget hade vi gått över till Cointreau - för damerna - och Southern Comfort för herrarna. Sammantaget borgade allt detta för en ganska vegetativ lördagsmorgon då inte ett skapandes grand blev uträttat.
fredag 7 december 2007
Representation
torsdag 6 december 2007
Torsdagschampagne
tisdag 4 december 2007
Nutty as a fruitcake
Under min barndom kom det varje jul en paket från en amerikansk avsändare till min moster. Paketet innehöll en färgglad plåtburk som innehöll en folieinslagen fruktkaka. Delningen av kakan tillhörde ett givet inslag i julaftonens liturgi. Den smakade himmelskt, även utan portvin. Fuktig, fruktmättad, kryddigt exotisk och mäktigt söt. Så ett årupphörde paketen att komma, utan att man visste riktigt varför, och jag fick en tuff första lektion i tingens obeständighet.
I ett försök att komma till ro med detta barndomstrauma har jag gjort en expansiv sökning på webben och även provbakat. Den som vill prova gör klokt i att skaffa följande:
280 g vetemjöl (ska siktas)
1 ½ tsk kanel
1 tsk kryddnejlikor (ska stötas i mortel till ett fint pulver))
1 tsk muskotnöt (rives till ett fint pulver)
1 tsk mald kryddpeppar
3/4 tsk salt
454 gr russin
454 gr gula russin
227 gr kanderat cederfrukt (suckat?)
454 gr kanderat apelsinskal
113 gr citronskal
100 gr kanderade körsbär
100 gr kanderad ananas
225 gr rumsvarmt smör
200gr socker
6 ägg
3 cl pressad citron
12.5 cl pressad apelsinsaft
227 gr grovhackad mandel
konjak efter smak
Blanda mjöl och kryddor, rör i all frukt. Rör smör och socker mjukt och smidigt. Blanda i ett ägg i taget. Blanda de båda blandningarna. I med juicerna och konjaken. Smöra en rymlig form, eller två. Klä dem med bakplåtspapper och smöra även detta. Häll i smeten och grädda 2 - 4 timmar beroende på formens storlek, i 120 - 135 graders värme.. När kakorna är färdiga tag ur dem ur formarna men låt dem svalna i pappret. Häll sedan lite konjak över och slå in kakorna i nytt bakplåtspapper. Förvara dem i lufttät burk. Vänta minst en vecka, gärna tre innan du smakar. Den som är begiven på konjak kan öppna paketen ibland och hälla över ytterligare någon dosis.
Jag klarar aldrig att följa ett recept slaviskt utan gör alltid det jag kallar "förbättringar" eller "justeringar". Min hustru benämner min kreativa ådra klåfingrighet. Så även denna gång. Valnötter istället för mandel. Dessutom ganska mycket pecannötter. Jag hade också i några hekto urkärnade torkade dadlar och lite torkade fikon och minskade på det kanderade. Det vita sockret byttes ut mot muscovadosocker. Funderade på några hekto mörk choklad men lät bli. Däremot kunde jag inte motstå frestelsen att hälla i en rejäl skvätt överbliven Vintage Port. Det blev m a o inte så mycket smet men desto mer av fyllning. Kakan har som sagt ännu inte avsmakats men den spred himmelska dofter under tiden i ugnen. Återkommer med rapport på juldagen
2005 Meia Pipa
söndag 2 december 2007
Kritikerfavoriter
Supertoskanare i hastigt mod
Huvudrätten följde principen för "Occam's razor": att eliminera allt ovidkommande för att komma fram till den rätta lösningen. Min älskade hustru hade besökt Kött & viltspecialisten på Amiralsgatan och inhandlat varsin rejäl entrecôte, samt lite av innehavarens egenhändigt tillagade bearnaise-sås. Köttet var snyggt marmorerat, mört och fint. Bara en sallad på små gröna blad, avocado och granatäpplekärnor till.
Allt var som upplagt när ett problem tillstötte. Jag hade glömt lukta på det tilltänkta vinet, en Muga reserva 2003 från Rioja, när jag korkade upp det. När jag nu hällde det i glaset upptäckte jag att det var korkskadat. Fan också! Och här låg biffen klar på tallriken. Vad göra? För tillfället är det rätt tomt i lagret. Att välja på fanns i princip en amarone och en "supertoskanare" från 2001- vid namn Crux Bibbiani Gilberto - inköpt i hastigt mod på Kronborgs vinfestival. Den fick det bli. Direkt ur flaskan utan preludier som luftning och dylikt sände vinet ut en intensiv och mäktig lukt av ekfat och läder, som från en inpyrd stallkammare. Här hade det behövts någon timme i friska luften. Ändå var smaken förvånansvärt fruktig och len och inte riktigt så gomkryllande och dundermuskulös som doften förutspådde. Till köttbiten var det helt ok med sin varma och komplexa ton. Färgen djupt rödbrun då ljuset bröts i det.
Köpet gjordes under vinprovningens intensiva och något kaotiska slutskede och jag kan inte minnas vad priset slutligen blev. Esping körde en hård prutning och det blev varsin flaska till något som då kändes som ett bra enhetspris. Även om avsmakningen kom hastigt på var det en angenäm upplevelse. Inte ett vin man dricker varje dag.
lördag 1 december 2007
Pubkväll
Det är långa kvällar, då företrädesvis det övre ålderssegmentet av de boende passar på att sitta och pokulera över öl och whisky till långt in på småtimmarna. Regelmässigt bestämmer jag mig för att ta det lugnt med drickat och lika regelmässigt finner jag mig i slutet av en sådan kväll rejält på snusen. Sällan känner jag mig så nära alkoholismens lugubra tristess. Nu hade jag i alla fall föresatsen att undvika whiskyn, den sötsliskiga danska burkölen, jägermeistern och gammeldansken. Faktiskt lyckades jag i mitt uppsåt och höll mig till bag-in-box-vinet. Det fanns en skvätt Chill Out kvar sedan förra puben, förmodligen den variant som kallas Sunset gjord på cabernet sauvignon från South Eastern Australia. Det är ett boxvin jag gärna häller i mig på musikfester i det gröna och andra uppsluppna tillställningar: bärigt, lättdrucket och billigt. När jag kramat den sista droppen ur innerpåsen fanns det en annan box, vars namn jag inte lyckades lägga på minnet. Förmodligen inhandlad i Danmark till ett billigt pris och antagligen med ursprung i Australien också det. Faktiskt lite godare än Chill Outen, en druvsaftsblandning som fått umgås med lite mer ekspån i tanken innan upptappningen på påse. Hade kunnat vara o.k. till en grillad köttbit i skymningen, om säsongen varit den rätta. Nu serverade vi enbart knakar, som fått simma omkring i en stor kastrull tillsammans med lagerblad, kryddpeppar och lök. Samt glögg spetsad med whisky, irish coffee med vispgrädde på sprejflaska och all denna metalliska burköl.
Fördelen med att vara pubvärd är att man kan styra musikvalet. Soundtracket till den här kvällen blev en spellista med soullåtar: exempelvis Beware of the man (with candy in his hand) med The Dramatics, Losin' Boy med Eddie Giles och The Fugitive Kind med Tony Clarke. Plus förstås ett gäng fina gamla bitar med Candi Staton, Mary Wells och Doris Troy. Alltid nåt.
måndag 26 november 2007
Sås
För ändamålet har jag en flaska Hidden Rock petit verdot cabernet sauvignon, som om jag förstått saken rätt är Systemets mest sålda vin. Jag kan förstås inte motstå tillfället att pröva denna storsäljare. I enlighet med diskussionen om standardiseringen av viner i tidigare inlägg kan jag konstatera att Hidden Rock följer formel 1A: bär, ek och alkohol i mängd, i det här fallet olyckligtvs mer som något slags rödavinbärssaft för vuxna än en mogen smakupplevelse. En förnimmelse av blaskiga, långdragna fester med alldeles för mycket rödtjut och en alltmer besvärande dålig smak i munnen kommer över mig. Särskilt en efterhängsen, oaptitlig eftersmak etablerar sig efter några klunkar och biter sig envist kvar. Nej, snabbt i med den i grytan. Sedan full gas på plattan så att det hela kokar upp. Skumma av väl och låt reducera.
Det tar en stund. Under tiden lämpar det sig att käka lite boeuf från gårdagen och ta sig ett glas bordeaux istället för australiensaren (efter att noga ha sköljt munnen med vatten). Le boeuf är än mörare efter ytterligare någon halvtimmes puttrande och vinet - måste jag säga - växer i jämförelsen till en riktig höjdare. Skillnaden mellan syltig bärsmak och kärnfull fruktighet, mellan bombastisk ytlighet och djup koncentration framstår med all tydlighet. Det franska vinet kostar nästan exakt det dubbla (116 spänn mot 56 för Gömda Klippan). Är det då dubbelt så gott? En sådan jämförelse är omöjlig att göra, men jag kan säga att jag mer än dubbelt hellre dricker bordeaux-vinet. Särskilt när jag tänker på att det prissänkts från 145 spänn sprider sig ett välbehag i kroppen.
När innehållet i grytan reducerats till hälften är det dags att sila ifrån gojan och låta såsen stormkokande reduceras ytterligare. Då kan man ju till exempel förströ sig med att försöka få tonårssonen att göra franskläxan, vilket inte är det lättaste. Mais mon dieu! Det gäller att hålla ett öga på kastrullen, för på slutet går det snabbt. Det är storleken på bubblorna som talar om när det är klart: små bubblor - reducera mera, stora bubblor - färdigt. Men om man inte är vaksam blir det inga bubblor alls utan en fastbränd smet och det är inget kul när man nu ansträngt sig så för den goda såsens skull.
Långkok
Vi beslöt oss istället för att göra boeuf bourgignon. Det blev en försvarlig mängd grytbitar att bryna och låta gotta till sig tillsammans med en flaska rödtjut - inte från Bourgogne dock utan från Piemonte, vilket väl gjorde rätten till något slags crossover i den rättrognes ögon - i halvannan timme. Det ligger en djup tillfredsställelse i att ha en gryta puttrande på spisen medan man måslar omkring i köket, tar en liten klunk vin och kanske hinner sätta sig ner en stund med en god bok i väntan på nästa fas i matlagníngen.
När det var dags bryntes champinjoner, charlottenlök och rimmat fläsk. Rimmat fläsk är numera inget givet inslag i livsmedelsbutikernas hyllor. Vi hittade vår bit i saluhallen i Lund, ett trivsamt och väldoftande ställe där man faktiskt säljer fisk, charkuterier, ost och annat från stånden, till skillnad från i Malmö där det mest är restauranger, caféer och snabbmatsställen. Över disk kan man få en varm knake direkt ur grytan att mumsa på medan man spankulerar omkring och insuper atmosfären.
Efter ytterligare någon liten timme hade vår gryta slutligen puttrat köttet mört. Det enda jag saknade var att kunna gå ut i egen kryddträdgård och klippa några timjankvistar att strö över. Det fick bli köpetimjan, men det var en stadsbons förbannelse jag fick stå ut med denna afton.
Till boeufen drack vi - ännu mer crossover! - ett vin från Bordeaux: Château de Reignac 2004 (nr 4350). Druvblandningen 70% merlot, 25% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc. En kryddig anrättning, ännu ungt och stramt vasst mot gommen. En hel del frukt och lakrits i den sammansatta smaken, som nog kan blomma upp och ut ännu mer i sinom tid. Ett bra matvin, även om det kanske var lite overkill just i det här fallet. Den robusta grytan hade gått väl ihop med ett lite enklare och rundare vin. De återstående flaskorna av det här vinet ska få ligga till sig några år och - om Gud vill - korkas upp till någon kryddig biff eller måhända viltstek med fet sås.
söndag 25 november 2007
Gruner Veltliner till kålsoppa
Sauvignon blanc till asiatiskt
Så här i ofruset tillstånd var vinet en mycket trevlig bekantskap, ungt och fräscht. Doften försiktig men delikat blommig, nästan färglöst i glaset men desto mer sammansatt i munnen. Krusbär och sommar, härligt! Nu var det emellertid slut på det roliga, men jag anar att sauvignon blanc kommer att återkomma mer frekvent i olika skepnader framöver.
lördag 24 november 2007
Selvarossa salice salentino
Att välja vin till stora fester med buffé är ingen lätt sak. Klientelet kan ha dramatiskt skiftande preferenser, och vinet ska umgås med en mängd olika rätter och smaker. Kanske har man inte full överblick över vad som ska dukas fram när man bestämmer vad som ska drickas. Det gäller alltså att hitta ett diplomatiskt vin som - precis som Esping så träffande skrivit - vet sin plats.
När vi bänkat oss runt borden valde jag det röda alternativet, Selvarossa salice salentino (varunummer 32228). Druvblandningen är malvasia nero och negroamaro. Ett smakrikt och moget vin, med brända och fruktiga toner och en viss sötma i efterklangerna. Det fungerade ganska bra till bufféns charkuterier, särskilt den där skinkan lindad kring getostkräm, och andra kötträtter med lite smak. I den prisklassen hade jag - om valet varit upp till mig - kanske vänt blicken mot nordligare italienare i samma prisklass: Masi Modello (nr 2386) eller något av alternativen från Montepulciano d'Abruzzo i 60-70-kronorsområdet. Men det är, som sagt, en smaksak. Stämningen höjdes stadigt vid borden och vinet var säkert inte en obetydlig faktor.
Efter maten vankades det kladdkaka med grädde, kaffe och avec. Min bekantskap med konjak är mycket sporadisk, men nu hoppade jag över whiskyn för en skvätt Martell. Det visade sig vara ett bra val, en mjuk och druvig dryck som passade utmärkt till efterrätten.
När festen fortskred i behaglig samvaro uppenbarade sig ett hederligt och digert groggbord. Vid det laget tyckte jag dock det var bäst att hörsamma varningen från den trevliga personalen på Blodcentralen, som jag besökt på morgonen och premiärlämnat blod: nämligen att inte dricka något starkt under kvällen. Nå, kanske blev det en liten gin&tonic där på slutet.
En annan gäst tog av allt att döma för sig ordentligt av utbudet, eftersom han (nästan med 100-procentig säkerhet var det en man) på vägen från festen passade på att spy ner en hel vägg i festlokalens tambur, just utanför toaletterna. Ett svinaktigt beteende som fungerade som en väldigt effektiv partydödare. Nu pratar jag inte om en samling sluskiga, omdömeslösa ungdomar utan om fest där den övervägande delen var medelålders och akademiskt skolad - ett gäng av doktorander, docenter och professorer där någon inte kunde hålla sig på rätt sida anständighetens gräns. Jag tror inte det var vinterkräksjukan som slog till plötsligt. En trist avslutning på en annars mycket angenäm afton.
fredag 23 november 2007
2004 Nugan Estate Manuka Grove Durif
En flugskit i kosmos...
Under vernissagen var det mingel utanför utställningsrummet, med gott om gamla Klippanprofiler. Men viktigast var vernissagetilltugget - varmkorv med pilsner! Som på den bästa musikfest i det gröna vid Tullakrok eller - låt gå för det, dagen till ära - på parkfesten i Klippan. Pilsnern var TT, en produkt jag trodde sedan länge försvunnit från marknaden. Ett kärt återdrickande, som sig bör direkt ur flaskan utan besvärliga kringprocedurer. Lagom beskt, lagom svalt, läskande i den svettiga trängseln. Dessutom on the house, vilket alltid gör upplevelsen än mer fulländad. Till denna dryck: Det spelades bättre boll med Torsson och Vårdad klädsel med Kriminella gitarrer.
tisdag 20 november 2007
La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon
Nr 2882 - La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon - kom väl för ett par tre år sedan och förgyllde då en och annan sommarmiddag på verandan. Säkert åt vi fisk och till det kanske en rödbetssallad. Vinet med sin distinkta, fruktiga och lite bittra smak klarar av att matcha ganska smakrika rätter, utmärkt även till skaldjur och kycklingrätter visade det sig nu. Det är omsorgsfullt välkomponerat, personligt och generöst.
Vinet får ett överdådigt omnämnande av Aftonbladets vinskribenter. Det är på intet vis oförtjänt, med tanke på pris och användbarhet. Alain Brumont har ett grundmurat gott rykte hos vinkritikerna och tycks ha något av kultstatus. Bondsonen som gick sina egna vägar och skapar succéer som Château Montus och Château Bouscassé, och allt det där. Jag minns en gåsamiddag för länge sedan - i Restaurang Brogatans källare - då La Gascogne par Alain Brumont tannat merlot gjorde den feta fågeln sällskap nerför matstrupen. Det var ett enkelt, billigt och robust vin som blev en återkommande gäst i hemmet ett tag framöver efter det.
Men åter till middagsbordet. Efterrätten, en smarrig chokladkaka med valnötter, kiwi och vispgrädde, beledsagades av värdinnans favorit: den sydafrikanska gräddlikören Amarula. Den bärande ingrediensen är "den mystiska" marula-frukten vilken, enligt flaskans information, aldrig odlats utan enbart förekommer i vilt tillstånd. I detta vilda tillstånd är frukten - förutom av likörälskare - högt värderad av elefanten, som med sin långa snabel lätt kan snappa åt sig läckerheten från trädens grenar. Smaken vagt påminnande om krusbär, mild och försiktig tillsammans med den smeksamma likören. En föraning om savannens frihet och milda vindar svepte genom rummet.
måndag 19 november 2007
Vin som vet sin plats
Dagen efter middag hos grannen som bjöd på porterstek, brun sås, potatis och tillbehör. Till detta dracks Anura Pinotage Syrah 2006 (varunr 12044). En vardagsfavorit som passade maten ypperligt. Allt om Mat bedömde vinet som ej prisvärt men de har fel. Smakrikt, rökigt, med drag av charkturier (medvurst) och gummi. Återigen en måltid som lät oss ägna oss åt det som umgänge handlar om.