torsdag 13 december 2007

2005 Villa Russiz Collio Tocai Friulano för en god sak


Ibland är det här med välgörenhet och att hjälpa andra lättare än annars. Ikväll gjorde jag en insats för behövande barn genom att korka upp ett vin från en av Italiens främsta vitvinsproducenter, Villa Russiz. En egendom med ett intressant förflutet. Vingodset grundades under 1800-talets senare del av den franske greven Theodore de la Tour. Tilsammans med sin österrikiska hustru Elvine Ritter slog han sig ned i Friuli, då en del av Österrike, numera i Italien. Greven var den som introducerade franska druvsorter som Sauvignon Blanc, Chardonnay och Merlot och modern vinmakarteknik i Friuli. Efter de la Tours död 1894 tog hustrun över fram till första världskrigets utbrott då Villa Russiz såldes till Adele Ceretti. Hon grundade den välgörenhetsstiftelse som äger och driver rörelsen idag.
I Italien har Villa Russiz ett mycket gott anseende. 2006 utsågs Gianni Menotti till årets vinmakare och deras Chardonnay har utsetts till bästa italienska vita vin av vinbibeln Gambero Rosso. Samtliga deras viner erhåller genomgående mycket höga betyg i de Italienska vinguiderna. Man nöjer sig m a o inte med att verka för den goda saken, man gör det genom att producera godsaker.
I kväll kom flaskan på bordet något för kall. Då bjöd doften mest på en stor doft av Pommac. Efterhand en mer nyanserad äppeldoft, mineraler och nötter. Smaken fyller verkligen ut munhålan. Åter äpplen, hasselnötter mineraler och friska syror. Eftersmaken är riktigt lång och det finns en viss bitterhet mot slutet. Ett synnerligen elegant vin.
Till vinet åts varmrökt lax och romsås vilket inte var dumt alls. Den perfekta matchen hade varit hemmagjord pesto.
Villa Russiz finns tyvärr inte på systembolaget. Simon Unna och Jysk Vin har däremot de flesta vinerna på lager. Tocai Friulano är ett av Villa Russiz' billigare viner, kostar c a 130 DKK och är synnerligen prisvärt. Systemets sortiment är inte det bästa när det gäller Friuli. Det enda riktigt bra alternativet är Schiopettos Collio Tocai Friulano för 193 kr (best.nr 81644).
För den som undrar är Tocai Friulano namnet på den använda druvan. På andra håll kallas den Sauvignon Vert. I Alsace går Pinot Gris ibland under benämningen Tokay d'Alsace. Druvan i det ungerska dessertvinet Tokay (Tokaij) heter Furmint. Tre olika viner, tre olika druvor, tre olika länder, tre likljudande namn, problem för EU.
Numera är det ungrarna som av EU fått ensamrätt till namnet Tokaj medan vinodlarna i Alsace, Friuli och Slovenien har fått väl tilltagna bidrag för att marknadsföra nya beteckningar på sina viner.

2 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! Ett inlägg som mer än vanligt gör mig sugen på att besöka vinproducerande områden. Har du varit i Friulien & provat viner nån gång?

Ingvar Johansson sa...

Nej, aldrig men jag har verkligen lust att göra det. Det verkar som det är otroligt mycket på gång i nordöstra Italien fn, flera ur vinmakeriets avant-garde håller till där.