tisdag 7 februari 2017

2015 La Maliosa Bianco


Senaste veckan har jag haft förmånen att prova en massa bra orangeviner från Friulien och Slovenien. Viner från ett område med lång tradition att göra vin på vita druvor med lång skalkontakt. En del producenter har jag följt i snart tio år och hos många har det skett en stor kvalitetsutveckling. De senaste åren har orangevin blivit hett och tekniken har spritt sig. Resultaten är minst sagt varierande.

Vinet som får mig att tänka i dessa banor är 2015 La Maliosa Bianco från Maremma i Toskana. Producenten arbetar biodynamiskt och med minimala interventioner i källaren. Det är gjort på tre lokala druvor som kommer från en vingård med gamla stockar. Vinet har fått fyra veckors skalkontakt, det har lagrats på stora ekfat och buteljeras ofiltrerat och osvavlat.

Så långt är väl allt gott och väl. Men... Producenten talar om att det ska få några minuter i glaset innan man smakar. Jag skulle nog vilja säga att det behöver luftas några timmar för att komma igång. Första kvällen är det vresigt och tillknäppt. Inte mycket frukt att tala om, hög syra, lite bittert och med en märklig metallisk bismak i avslutningen.

Dag två har det öppnat upp betydligt. Doften är renare med citrus, honung och kryddor. Smaken känns fylligare och mer generös. Helt knastertorrt, hög syra och rätt kännbara tanniner. Och en begynnande musighet. Det känns fortfarande som ett rustikt och enkelt vin. Inte direkt dåligt men ospännande och endimensionellt

Jag gissar att 2015 La Maliosa Bianco kommer att utvecklas med några års lagring. Förhoppningsvis blir producenten också bättre med några ytterligare årgångar innanför västen.

 En halvpall vin importerar till Sverige medan Vinhacker säljer i Danmark

Inga kommentarer: