söndag 11 december 2016

2015 Domaine Papargyrion Le Vigneron Grec


Ännu ett grekiskt vin som fullständigt slår mig med häpnad. Jag borde ju såklart inte bli överraskad längre, så mycket fantastiska grekiska viner som jag druckit under året. Likväl, detta var jag inte beredd på. Det är inte utan att man kan tolka flaskans utforming,  bourgogneflaska med vaxförslutning, och vinets namn som en hälsning till franska naturvinsprodcenter. En rätt kaxig hälsning som det finns rejält med täckning för.  2015 Le Vigneron Grec är  inte det bästa grekiska vin jag provat men ett ytterst spektakulärt och välgjort orangevin.

Vinet är gjort på 100%  höghöjdsodlad (800 m) assyrtiko som fått 10 dagars skalkontakt. John Papargyrion har dessutom låtit skal från muskatdruvor jäsa med. Det har lagrats 7 månader på en blandning av nya och använda 500litersfat. Vinet har inte filtrerats eller klarnats och givetvis är jästen naturlig.

Vinet är ljust orange i färgen och helt klart. Komplex och intensivt aromatisk doft. Humle och stenfrukter, melon, apelsinskal och en del florala stråk. Det känns verkligen att man har ett orangevin i glaset. Jag får intrycket att muskatskalen satt sina spår och att producenten verkligen visste vad han gjorde när han tillsatte dem.

Smaken är verkligen kompromisslös. Vinet är absolut bentorrt, med hög syra och både bitterhet, som av grapefrukt, och strävhet i avslutningen. Den fina frukten mildrar något liksom en litet inslag av vanilj. Sammanfattningsvis så är Le Vigneron Grec ett väldigt bra orangevin. Gott nu och med massor av potential. Om nu någon till äventyrs fortfarande behöver övertygas om att det händer stora saker på vinfronten i Grekland så är detta ännu ett tungt argument.

Vinet kommer att säljas via Oinofilias webshop under en begränsad period.

Inga kommentarer: