söndag 16 oktober 2016

2014 Sclavos OrgionPlötsligt händer det. Man får oväntat besök. Av ett vin som utmanar ens fördomar och ens preferenser. På ett pågatåg påväg norrut från Malmö.

Jag har provat några av  viner tidigare och de har absolut imponerat på mig men då har sammanhanget varit ett annat, vinerna har provats tillsammans med en massa andra viner eller då mitt fokus inte varit det bästa. Men här på tåget kan jag ge 2014 Sclavos Orgion den uppmärksamhet det förtjänar.

Vet egentligen inte så mycket om producenten Evriviadis Sclavos mer än att han är en av pionjärerna när det gäller biodynamisk och naturlig vinproduktion i Grekland. Han håller till i Lixouri på ön Kefalonia och satsar helt på inhemska druvor. En del viner är osvavlade medan andra får en minimal dos.

Vinet är gjort på 100% mavrodaphne och elegant mörkrött i färgen. Doften är väldigt komplex med den mörka frukten i centrum. Blåbär o plommon. En del österländska kryddor, läder, florala övertoner och en del animala stråk.  Fataromerna finns där med en antydan till vanilj som är en väl integrerad del av helheten. En väldigt precis fathantering skulle jag vilja säga. Smaken är en direkt spegling av doften. Komplex, perfekt balans mellan frukt, syra och tanniner. Ett vin med massor av energi, dynamik och elegans

Jag skrev i inledningen att vinet utmanade mina fördomar och preferenser. En uppgift det klarar utan att egentligen provocera. Det känns mer som att bli lockad och förförd in i något som är både välbekant och främmande. För min del handlar utmaningen mest om kombinationen av mörk frukt och ekfat. Kan bara konstatera att här fungerar det fantastiskt bra. Och för säkerhets skull påpeka att jag fortsatte provandet efter hemkomsten.

Finns att köpa hos Oinofilia

2 kommentarer:

Janne sa...

Du har skrivit om många viner som säljs av Oinofilia som jag verkligen blir sugen att testa (jag gillar ju din smak). Går det att beställa per postorder eller är det besök på plats som gäller?

Ingvar Johansson sa...

Hej. Kul och tack. Gaston har något av Oinofilias sortiment http://gastonvin.se/viner?price=125-2570&___SID=U&ajax=0&country=105&q=&store= Sedan håller de på att starta webshop och jag tror att det går att lösa med transport. Lägg ett mail o fråga! Men helt klart, ett besök på plats är ju att rekommendera :-)