onsdag 3 februari 2016

2014 Tetramythos Black of Kalavryta Nature


Den aspekt som fascinerar mig allra mest hos de bästa grekiska vinerna gjorda på inhemska druvor är hur de på något sätt känns både bekanta och lite främmande. Druvor som xinomavro och assyrtiko kan ge associationer till mera bekanta druvsorter samtidigt som de i händerna på en skicklig producent också har ett helt eget uttryck. Kanske kan man beskriva dem som precis lagom annorlunda, befinnande sig i en position där det uppstår en fördjupad upplevelse. Inte så annorlunda att det stör, inte så invant att det blir tråkigt utan det håller sig precis i den där zonen där vi kan göra nya upptäckter.

2014 Tetramythos Black of Kalavryta får mig till en början att tänka på pinot noir och gamay. Doften bjuder på varma jordgubbar, körsbär, kryddighet och sötlakrits. Smaken är ganska lätt och mjuk med ungdomlig frukt. Aromerna går igen. Söt frukt och frisk syra ger associationer till Taveners Fruit Drops, den där lilafärgande varianten, i avslutningen. Fjäderlätta tanniner. Det här är verkligen inbjudande gott och farligt lättdrucket. Rätt snart efter öppnandet infinner sig Lack of Kalvaryta, ett allvarligt bristtillstånd.

Ett helt avväpnande charmigt vardagsvin som har den där lilla extra twisten som gör det till något mer än "bara" en utmärkt matakompanjetör

Oinofilia säljer för 135 DKK.

Inga kommentarer: