måndag 22 december 2014

2006 Produttori del Barbaresco

När jag köper många flaskor av ett vin blir jag ofta lite stressad. Man vill ju prova en flaska direkt. Sedan brukar det gå någon flaska i gå-bort-present, det känns lättare att ta något det finns gott om. Det brukar också vara något tillfälle när man är många runt bordet och så försvinner ett par flaskor till. Sedan står man där med två flaskor kvar när vinet är på väg att bli drickfärdigt.

Produttori-koperativets 06 Barbaresco såldes billigt av Philipson Wine under hösten 2009 och jag handlade i ett par omgångar. Jag provade en flaska direkt och gillade då vinet skarpt. Sedan dess har jag öppnat en flaska då och då. Senaste provet var för ett drygt år sedan och då var vinet väldigt knutet och tjurigt. Ikväll däremot visade sig vinet vara på ett alldeles strålande humör.

Tidigare har det krävts rejäl luftning men nu funkar pop'n'pour utmärkt. En liten stund i glaset och vi är i gång. Körsbärsfrukten är i centrum men här finns andra klassiska nebbiolomarkörer som rosor och tjära. Fina mineraltoner, kryddor och man kan ana lite undervegetation. Doften är inte påträngande utan snarare lågmäld. Inget show-offande men gediget och rejält. Smaken funkar på precis samma sätt och allt går igen. Perfekt balans mellan frukt, syra och tanniner. Riktigt gott på egen hand och passar naturligtvis som hand i handske till osso buco.


5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Visst var den senaste 06an öppen och jättefin. Vi har också bara en ynka flaska kvar nu - borde givetvis köpt ännu fler. Det här är inget man tröttnar på.

Åtminstone fem år till lär ju inte vara några som helst problem.

Ingvar Johansson sa...

Nej, det är det verkligen inte. Borde definitivt handlat på mig en låda 10:or men det gjorde jag inte. Nåväl, förhoppningsvis kommer det fler årgångar.

Italienska viner sa...

Det är väl inte försent än, Ingvar: http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=66501310

/Patrik

Anonym sa...

Kan man beställa till Sverige nu? Vad kostar det för 12 flaskor? Tack på förhand! Mvh Karl

Ingvar Johansson sa...

@itviner Tack. Var länge sedan jag var inne på Philipsons hemsida. Känns inte lika angeläget längre.

@Karl Vet inte. Förr gick det inte. Lite stort o opersonligt företag när man är van vid Carlos, Fabios o Stefan Jensens servicenivå.