torsdag 30 oktober 2014

2008 Roagna Langhe Rosso & 2009 Pelissero Barbaresco Nubioloa

2008 Roagna Langhe Nebbiolo är verkligen ett skolboksexempel på traditionell nebbiolo. Helt transparent, rödbrun med en orange kant. Både doft och smak följer samma mönster. Doften är lite stallig, med läder, undervegetation, hallon, rosor och lakrits. Smaken har den där balsamiska kvalitén, söt hallonfrukt och frisk syra. Slankt och luftigt eller rymligt på något sätt men inte utan intensitet. Känns kanske lite glest i avslutningen men då få man vara rätt petig för det här är rätt och slätt gott. Väldigt gott. Finns dessutom tillgängligt på systembolaget till väldigt rimligt pris.

Med riktigt god tradddo-nebbiolo i glaset började jag fundera på hur det kommer sig att jag är så väldigt förtjust i Pelisseros viner. Kom på att det fanns en låda oprovad 2009 Barbaresco Nubiola i källaren. Läge för att undersöka saken. Tyvärr gav provningen inget riktigt svar på frågan för det här var inte särskilt kul alls. Doften är rätt blyg och släpper aldrig loss trots åtskilliga timmars luftning. Försynta körsbär, lite bittermandel och vanilj. Här finns varken kraft eller elegans. Även smaken känns rätt enkel med söt frukt, frisk syra och lite bittra, uttorkande tanniner. Inhandlat hos Superbest för 125 DKK/styck vid köp av tre flaskor. Aktuell årgång är 2010 och trots den relativa besvikelsen ikväll gör jag definitivt nya insatser när det gäller Pelissero.

Nu begrundar jag frågan huruvida min besvikelse handlar om att Pelisseros vin kom i skuggan av Roagnas. Den frågan kommer väl att besvaras vad det lider för detta var första flaskan av tre. Jag tror dock snarare att vi har att göra med en bra kontra en lite för varm årgång. En annan intressant aspekt av jämförelsen är hur Roagnas vin bjuder på utrymme och luft som fylls med nyanser medan Pelisseros vin känns mera koncentrerat utan den där rymden där det kan hända saker. Roagna känns bekvämt tillbakalutat medan Pelissero slår knut på sig själv i ett försök att lyckas.

9 kommentarer:

Vintankar sa...

Intressant läsning om Roagnas 2008:a. 04:an drack jag i början på året och den gillade jag verkligen. 06:an drack för jag för ett år sedan. Bra, men det kändes som om den behövde mer tid på sig.
Det låter på dig som om 08:an redan nu levererar. En titt i mitt excelark visar att jag inte köpt några 08:or, vilket ska åtgärdas omedelbart.
Tack för läsningen och incitamentet!!

Ingvar Johansson sa...

Roagnas 08:a är redan nu ett förträffligt matvin. Tanninerna är rätt tuffa men inga som helst problem med rätt tilltugg.

Anonym sa...

Inga som helst problem!!. Sparade en slutt till söndagen. Höll ihop bra. Vad tror du om hans dyrare pjäser från 2007?/Jan Kollberg

Ingvar Johansson sa...

Hej Jan, brukar aldrig vara några problem. 07:orna är säkert bra men jag har inte provat. De lär nog behöva lagras ett tag. Kolla gärna Opera Prima också om den går att hitta. Färdiglagrad druvren nebbiolo, men en blandning av tre årgångar

Anonym sa...

Tack! Opera Prima har jag aldrig hört talas om!! Vilket bevisar att jag dricker för lite av Barolo viner. Jag skall skärpa mig. Tacksam för alla tips! Trots allt provande genom åren är Piemonte ett litet minfält, ungefär som att säga att Rhone viner är gott. Kan Rhone bättre. Beror på att jag har varit där och sett vad dom gör. Jan Kollberg

Ingvar Johansson sa...

Carlo Merolli har kört bra priser på Schiavenzas viner och supertilbud på Cascina Cuccos 2010 Barolo Ceretto o Vigna Cucco, 125 dkk för CC.

Anonym sa...

Jo Carlos nyhetsbrev får jag och han verkar vara mycket seriös men vad hjälper det när jag kan för lite om Barolos fröjder.Det är väl bara att dricka och spotta sig fram och lita på andra som kan Piemonte bättre. Mitt tidigare problem med Barolo är att jag druckit dom för gamla(på vinprovningar) och vid ett flertal tillfällen har frukten försvunnit och det är mest tanniner och träplanka kvar eller för unga med duktigt med tanniner och allmänt ogina men med mat brukar det funka bättre./Jan Kollberg

Anonym sa...

Opera Prima är iofs inte Barolo utan Barbaresco. Den var som sagt oerhört prisvärd, drickfärdig och fin (gjord på årgångarna 00 och 01) men är tyvärr slut hos leverantören som även informerade mig att kommande Opera Prima tyvärr kommer höjas rejält i pris. Såpass att den förmodligen inte kommer till Sverige. Får hålla sig till Roagnas övriga, tillgängliga sortiment..

myhuonglequyen sa...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.