tisdag 6 december 2011

2006 Candido Salice Salentino La Carta


I min lokala Munskänksförening har vi vinlotterier. Jag brukar vinna ungefär vartannat år vinna en flaska av föregående provnings matvin. Denna gången plockade jag hem en flaska 2006 La Carta medan min bordsgranne vann en något mer åtråvärd pava 2007 Aurora Barricadiero.
Jag minns inte när jag provade ett sextioniokronorsvin senast. Lite kul att se vad man kan få för vin för de pengarna idag.

Vinet har en mörkt tegelbrun färg. Doften är riktigt sympatisk och talar direkt om sitt syditalienska ursprung. Här finns generöst med torkad frukt, kryddor, tobak och läder. På något märkligt sätt får jag både botti- och barrique-vibbar på en och samma gång. Fattonerna är mycket framträdande men inte direkt störande. Hemsidan talar om botti-lagring men min känsla är att det inte är hela sanningen.

I smakbilden är den torkade frukten i centrum. En publik dos sötma som hjälpigt stagas upp av syrorna som gärna hade fått vara snäppet högre. Tanninerna är närvarande men gör inte mycket väsen av sig. Kryddig och lite bitter avslutning.

På det hela taget är La Carta en mycket positiv överraskning. Det är såklart väldigt mycket mainstream men ändå med en hel del karaktär. Jag saknar balans mellan sötma och syra vilket gör att jag blir nöjd fortare än vanligt. Mycket vin för en relativt liten peng är det hursomhelst.

Tillägg efter avslutad måltid: Jag drack vinet till hemkörd lasagne och här kom det inte riktigt till sin rätt. Efter att ha avslutat måltiden med en rejäl bit chokladdoppasd mandelmassa upptäckte jag att det fanns ett halvy glas av vinet kvar. När jag drack sista klunkarna med allt det söta kvar i munnen smakade det mogen Barolo.

5 kommentarer:

Italienska viner sa...

Skönt tillägg! Enligt mina beräkningar kan man således komma under hundralappen och (nästan) njuta mogen barolo? Köper man mandelmassan på Lidl så kanske man rentav hamnar under nittio bagis? ;-)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Jag ska snacka med Barbro Guaccero om att lansera ett Gör din egen barolo-kit

Anders Öhman sa...

Kul att du provat denna klassiker. Ska göra detsamma.
Lite frågande kring dina synpunkter på sötman. Systembolaget anger under 5 g/l men du menar att den skulle vara högre?

Ingvar Johansson sa...

Jag uppfattade att vinet hade ett snäpp för mycket sötma för att fungera till maten jag åt. Tyckte att det blev lite väl inställsamt. Ingen aning om SB's uppgift stämmer.

Anders Öhman sa...

Har nu också testat denna gamla trotjänare: http://ohmansmatovin.wordpress.com/2011/12/16/gammal-bekant-fran-syditalien-som-tappat-formen/