söndag 6 november 2011

2006 Eugenio Rosi EsegesiEsegesis är grekiska och betyder tolkning. Oftast används det i samband med bibeltolkningar. Just förmågan, eller rätten, att tolka är det som gör att vi slipper vara bokstavstrogna. Tolkningen är en väg ut ur det konkreta tänkandet, något som öppnar upp för möjligheten att inta ett perspektiv, anmäla en avvikande åsikt eller en annan förståelse. Något som gör det möjligt att tänka i andra banor än rätt och fel och introducerar möjligheten till skillnader. Något som förutsätter fantasi och kreativitet och kräver öppenhet. Jag vet inte varför Eugenio Rosi valt att kalla sin Cabernet sauvignon/merlot-blandning (80/20) för Esegesis men en möjlig tolkning är ju att han ser vinet som sin tolkning av bordeaux-blandningen.

Eugenio Rosi kanske kräver en lite närmare presentation för av någon märklig anledning har han lyckats flyga under de flesta radrar. Han började sin bana som anställd på ett av de stora koperativen i Trentino. I mitten av nittiotalet startade Eugenio Rosi eget med en liten arrenderad vingård. Idag omfattar ägorna knappt tio hektar i Vallagarina i en by som heter Volano strax söder om Trento. Odlingarna ligger på c a 350 m ö h.
Odlingen är biodynamisk och arbetet i källaren är återhållsamt. Eugenio Rosi fokuserar främst på den lokala druvan marzemino. Han odlar också nosiola, en annan lokal specialitet, och även cabernetfranc och sauvignon, merlot och chardonnay. Den totala årsproduktionen ligger idag på c a 15.000 flaskor.

Esegesi var det första vinet Eugenio släppte på marknaden. Första årgången var 1997. Den nu aktuella är 2006. Vinet har lagrats två år på en blandning av barriques och 750-litersfat och ett år på flaska. Merlotdruvorna har skördats sent, de har fått mogna till en bra bit in i oktober. Färgen är djupt mörkröd med dragning åt brunt i kanterna. Doften är mycket komplex och intensiv utan att vara påträngande. Att utgångspunkten är bordeaux är lika tydligt som att Eugenio gör en tolkning snarare än ett plagiat. Snygg frukt där man hittar skogsbär, plommon och, när vinet luftats en stund, även svarta vinbär. Det finns en toner av kryddpeppar och cigarrlåda. Med ytterligare lite tid i glaset dyker det upp salmiak, dammig grusväg och faktiskt en del grispiss. Fathanteringen är av en sort som förmodligen inte ens Alice Feiring skulle ha något att invända mot. Faten anas som en väl integrerad del i helheten.

Smaken visar upp ett vin i perfekt balans. Vinet är medelfylligt med frisk syra och silkiga tanniner. Det är stramt och strukturerat men någonstans i mitten finns en sötfruktig kärna som kanske stammar från de sent skördade merlot-druvorna. I avslutningen minglar skogsbär och svarta vinbär med mineraler. Eftersmaken är riktigt lång. Den här tolkningen av bordeaux-blandningen ligger definitivt närmre orginalet än de toskanska varianter jag provat2006 Esegesi är ett mycket intressant och spännande vin från en likaledes spännande vinmakare. Det här är helt klart uppe på Bressan-nivå. Jag ser verkligen fram emot att prova Eugenio Rosis övriga viner. Cibi&Vini säljer just nu tre av dessa för 140DKK/flaska som en del i Bjergvine-kampanjen. Missa dem inte!!!


8 kommentarer:

Italienska viner sa...

Vafalls, hade månne BV-redaktionen förlagt årsmötet till Torvegade i helgen? Bjergviner för hela slanten!
Har Fabio Rosis nosiola hemma också? Vi har som av en händelse en San Michele-nosiola på lut här hemma.

/Patrik

Anonym sa...

Låter igen som producent som inte bör missas. Brx kopia som är bättre än dom Toscanska pavorna. Jo man tackar!! Låter för bra för att var sant med tanke på priset. Det är mycket som jag inte bör missa men som jag inte har råd med just nu. Har nyligen plöjt ner en hel del pengar i Piemonte./Höganäs

Ingvar Johansson sa...

@Patrik Har inte varit i Köpenhamn sedan 200för200. Rosi-lådan bars hem av en bulvan. Fabio har den vita Anisos på lager, en blandning av nosiola, chardonnay o pinot bianco.

@Höganäs! Bättre än Toskanska pavorna skrev jag inte men definitivt mer bordeaux-lik. Jag tror Esegesi skulle falla dig på läppen och vinet är ett absolut fynd för sitt pris.

Ingvar Johansson sa...

Förresten Höganäs, vad var det för piemonteser du la dina surt förvärvade på ?

Anonym sa...

Jag tror också att vinerna från E skulle trilla igenom mina läppar utan problem. Priset är ju riktigt bra. Billigt Vin ger vinet ett ansikte!! Mer Brx likt bara det är ju en prestation!! Du menar att Sassiblaja kan slänga sig i väggen?. Sitter själv och sippar på ett vin med en fågel-djur på flaskan: Taurasi 2006. Bra men bör nog ligga ner i dvala några år till./Höganäs

Anonym sa...

P. Scavino, Massolino, Elio G, etc... Förutom det så var jag och hustrun på Nimb hotell i Köpenhamn för 14 dagar sedan och firade att vi stått ut med varandra i många år. Åt sex rätters meny med tillhörande vinpaket. Krogen har en stjärna i guiden. Plånboken tömdes rejält men upplevelsen var värt pengarna. Hustrun brast ut: För dom här pengarna kunde vi åkt till Barcelona över helgen!! Så nu begriper du att här får jag vila mig i form ett tag!!/Höganäs

Jörgen Andersson sa...

@Patrik: helt slumpmässiga BV-nerslag bland Bjergvinene. Eller egentligen inte, Ingvars post härförleden gjorde att jag försynt föreslog en tur in till Christianshavn under sistlidna fredags familjeutflykt. Nu måste jag nog dit igen och fylla på med mer bergsjuice...

Piu Rosso sa...

Lyder fantastisk, Ingvar - og sikke en flot post, især indledningen! VH Niels