Det är det här med de konformade träbehållarna av kroatisk ek. Primož Lavrenčič från vingården Sutor pratar om dem, liksom Marjan och Valerija Simčič. I dessa tunnor får den nypressade druvsaften macerera tillsammans med sina skal - "In contact with the skins", som våra nyfunna slovenska vänner säger. Maceration är, enligt Wikipedia, en metod för "urlakning av smak- och färgämnen ur druvskalen och druvkärnorna samtidigt som jäsning sker, efter att druvorna har krossats". Metoden används vanligen när man gör rött vin, men i Slovenien är det kutym att macerera även vid framställning av vitt vin. De unga vinmakarna har anammat denna tradition och fäster stor vikt vid den. Skalen får ligga i olika länge, beroende på vilken druvsort det är och vilket slags vin man vill få fram.
Primož säger att det finns en lucka i toppen av de konformade tunnorna, så att han hela tiden kan följa processen och avgöra när det är dags att ta nästa steg. Hans stolthet är Burja, ett vitt vin på de lokala druvorna malvasia och rebula, tillsammans med riesling och sauvignon. Det är rebulan som haft kontakt med sitt skal under fyra dagar. Burja är namnet på den torra, kyliga och ibland hårda vind som sveper ner genom Vipava-dalen från nordost ner mot den Adriatiska kusten. Vinden skapar ett torrt klimat gynnsamt för vinodlingen: fukt och mögel göre sig inte besvär. Den årgång av Burja Primož har med sig är 2005. Han tycker att han börjar få till vinet hyfsat bra efter år av experiment och är ganska nöjd med 2005:an, även om det alltid kan bli bättre. Hur det smakade? I ärlighetens namn kan jag inte minnas det, bland allt annat jag provade, men jag tror jag tyckte det var helt ok. Ganska ungt och lite tillknutet fortfarande.
Primož stack också ut till sin packning och hämtade Burja 2007, som han tappat upp direkt från tunnan. En rå, kärnfull sensation. Kul att jämföra hur ett vin utvecklas på det sättet, och att filosofera över hur den här nya årgången kan komma att arta sig. Över huvud taget var bekantskapen med Primož och hans viner en intensiv upplevelse. Mannen brann av passion och stolthet för sitt yrke och sina viner. Han sa sig inte heller vilja bli någon stor producent - 3000 flaskor av varje vin tycker han är tillräckligt. Han vill dra runt företaget tillsammans med sin bror och kanske två anställda, inte expandera med mer areal. Det betyder förmodligen att vi aldrig kommer att få se Sutors viner i butikerna på våra breddgrader. Men det var kul att en gång ha fått smaka dem och prata med deras skapare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar