lördag 17 augusti 2013

Besök hos Agritourismo Skerlj

När jag anländer till Agritourismo Skerlj mitt i den lilla byn Sales tar Matej Skerlj emot mig på gården. Han föreslår en tur ut i vinmarkerna och vi går iväg så snart jag kommit ur bilen. Jag förväntar mig en snabb runda då jag läst på och vet att familjen Skerlj bara har knappa tre hektar. Jag tar rygg på Matej som försvinner in i grönskan. Han har valt kortaste vägen och ska även titta till familjens frigående grisar.  Det blir en spektakulär tur som tar 90 minuter och som verkligen påminner mig om varför Carso fascinerar mig så mycket.


Familjen Skerlj driver en litet lantbruk, en agritourismo med boende och restaurang. Sedan några år tillbaka har Matej börjat buteljera vin och producerar runt 3.000 flaskor per år. Under vår promenad berättar Matej att han inte har någon formell utbildning när det gäller vinproduktion. -"Vi har gjort vin till vår restaurang, till husbehov och osmizza länge" säger Matej. "Jag ville utveckla den delen av verksamheten och det finns ju många skickliga hantverkare att lära av. Benjamin Zidarich är något av en mentor för mig men även Kante, Vodopivec och Skerk har delat med sig av deras erfarenheter. Ingen har nekat att öppna när jag knackat på dörren".


2004 var Matejs första årgång. Redan från början var arbetet ekologiskt. Han använder bara naturgödsel, koppar och svavel i vingården. Vingårdarna är planterade mycket tätt och allt arbete sköts manuellt. Tanken är att öka vingårdsarealen och produktionen något. Just nu har Matej en vingård som ännu inte är i produktion. - "Det är oerhört mycket arbete med att anlägga en vingård i Carso och massor med byråkrati att ta sig igenom" förklarar Matej. "Jag räknar med att en hektar kostar runt 150 - 200.000 euro". 

Matejs ambition är att intervenera så lite som möjligt. Vinet får jäsa spontant utan kontroll av temperaturen. Lång skalkontakt även för de vita vinerna. De lagras två år på fat, mestadels botti men även en del begagnade barriquer  används. En liten dos svavel tillsätts vid buteljeringen. -"Jag vill verkligen att det är druvan och territoriet som ska komma till tals, inte något annat" säger Matej. "Vad vi har här är något unikt och mitt jobb är att inte skymma det."


Vi provar årgång 2011 från fat. Skerlj producerar tre viner, de typiska Malvasia Istriana, Vitovska och Terrano. 11:orna är en årgång alla talar väl om och jag märker på alla producenter jag träffar att man förväntar sig något extraordinärt. Så även Matej. -"Terranon är extraordinär" menar Matej. "Jag har aldrig haft så hög alkoholhalt. Det blir rika och uttrycksfulla viner." Det är bara att hålla med. Terranon är kanske i häftigaste laget men det ska onekligen bli spännande att prova när vinet stillat sig något. Vitovskan och malvasian övertygar mig däremot direkt och Matej verkar ha fixat att få till bra syror även denna varma årgång.




När vi provar de buteljerade vinerna plockar Matej fram lufttorkad skinka av egen produktion. Den är salt, kryddig och fet. En perfekt kombination till terrano. Det är som om de är gjorda för varandra. 2010 är en mellanårgång som inte har levererat alls så bra som 09:orna gjorde och 11:orna förväntas göra. 2010 Vitovska är förstås fortfarande ung och outvecklad men har uppfriskande äpple/citrusfrukt och kritiga mineraler i doften. Smaken är absolut bentorr med mycket friska syror och en riktigt mineralstinn avslutning. Lätta men närvarande tanniner.
2010 Malvazija är rundare och mer generös. Doften är lätt blommig och inbjudande med gul plommonfrukt. Smaken elegant och inbjudande. De typiska kritiga mineralerna i avslutningen.


Malvazijan blir avslutningen på ett oerhört trevligt besök. Jag vet nu definitivt var jag ska bo i samband med nästa besök i Carso.

4 kommentarer:

Morten Pedersen sa...

Jeg drømmer meg helt bort når jeg leser om slike vingårdbesøk.

Thorsten sa...

This is fantastic!

Anonym sa...

Hej Ingvar.
Jag har inte hunnit tacka dig för alla fantastiska tips och inspirerande läsning som du försedde mig och min familj med innan vår resa till Slovenien/Brda i början av Juni. Det vi verkligen slogs av var hur utbrett det ekologiska, småskaliga och lokala var. Vinerna vi drack gjordes av dem som serverade dem, marmeladen och sylten vi år kom från frukt från deras egen mark, skinkan från deras egna eller möjligtvis grannens grisar. Det var kärlek och gediget hantverk bakom allt vi åt och drack. Vi älskade det och kommer att återvända.

Med vänlig hälsning
Mats Lagerdahl med familj.

Ingvar Johansson sa...

Hej Mats ! Så kul att ni hade det bra. Du har verkligen fångat själva essensen med att besöka Brda. Det vore kul att höra mer./Ingvar