Att skriva om Skerlj väckte direkt lusten att dricka Skerlj. En 2010 Vitovska finns tillhands. Visserligen ett barnarov men inte mycket att göra åt det. Vinet är guldgult och uppenbarelsen en aning beslöjad. Doften är lite tillknäppt och sparsmakad men rak och ren . Äpplen, citrus, aprikos, mineraler och lite friska granskott. Smaken är betydligt mer kraftfull utan att på något sätt vara påträngande och speglar egentligen doften väl. Behaglig, len munkänsla med superfrisk syra, rensande mineraler och en aning oxidativa drag i avslutningen.
Det här vinet har också kvaliteter som inte låter sig fångas i några enkla smaknoteringar. Just nu är det ungt och outvecklat. Här finns en elegans i vardande som är vinets just nu mest fascinerande aspekt. Allt är på plats, ge det bara lite tid (eller en generös bit marinerad lax) och du har ett av Friuliens, inte bara Carsos, allra bästa viner. Mateja Skerlj, och hans viner, har definitivt framtiden för sig.
2 kommentarer:
Så pass? Nu blir man ju riktigt nyfiken. Var hittar man Skerljs prylar på den fria marknaden?
/Patrik
Det här är definitivt i nivå med de allra bästa. Tyvärr är vinerna inte helt lätthittade. Produktionen är liten och mycket säljs lokalt. Min flaska köptes på plats
Skicka en kommentar