2011 Tatsis Old Roots Xinomavro kommer från 60-åriga stockar. Naturlig jäsning, ingen filtrering och ett år på fat. Initialt känns vinet rätt tvärt och knutet men efter ett antal timmar på karaff så händer det verkligen saker. Doften är intensiv med inslag av viol, mörka körsbär, tomatpuré och österländska kryddor. Smaken är ganska fyllig med nästan tuggbar frukt, bra syra och rejält tuffa tanniner. Tack vare den fina frukten känns tanninerna inte störande. Rejält, rustikt på gränsen till burdust. Vinet dricks över två dagar och det är definitivt bäst dag två när det lugnat ned sig lite. Det som jag tycker gör Old Roots Xinomavro extra kul är att det har de druvtypiska dragen på plats och sedan något lite extra som skiljer ut det från mängden. I det här fallet den häftiga frukten.
Jag vet inte var jag skulle ha placerat det här vinet om jag serverats det blint. Tankarna far iväg till en barbera/nebbiolo-blandning eller möjligen Toskana. Fascinerande vin som sagt och det blir definitivt påfyllning som ska få ligga till sig några år. Finns (förhoppningsvis) att köpas via Oinofilia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar