tisdag 25 mars 2008
Oppigårds Spring Ale
Idéen med säsongsöl är verkligen tilltalande. Särskilt när den är producerad, om inte lokalt, så iallafal inom landets gränser. Öl är nästan alltid en färskvara som börjar försämras redan när den lämnar bryggeriet. Säsongsöl som görs i beränsade mängder garanterar att ölet är hyggligt färskt. Dessutom är det ju lite kul med något som markerar årstidernas växlingar i en tid när det råder höstväder elva månader om året och torghandlarna har färska jordgubbar till påsk.Oppigårds Spring Ale är senaste nyheten från dalabryggeriet. Man har producerat drygt 10.000 flaskor. I skrivande stund finns det det flaskor i lite spridda skurar över landet men det är knappast mer än 10% kvar. Vårölen är en förhållandevis lätt och frisk ale. Relativt låg alkoholhalt gör att det faktiskt går att dricka några stycken, vilket man gärna gör, utan alltför allvarliga efterräkningar. Smaken är uppfriskande med en viss citruston, ett maltig inslag av bröd och gräddkola. Mot slutet finns kommer lite grapefruktig bitterhet innan den för Oppigårds så typiska långa, goda efterbeskan. Spring Ale är en ypperlig matöl men funkar helt förträffligt på egen hand.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar