måndag 3 januari 2011

2007 Cavit I Masi Trentini Trentino DOC Pinot Nero


Den som läser Billigt Vin med något slags regelbundenhet vet väl att vi helst lyfter fram små, familjeägda producenter. Det handlar förmodligen om lika delar romantik och medveten hållning. Under julens Italienbesök han jag med ett besök hos en producent i den andra ändan av skalan. Cavits huvudkontor ligger strategiskt belägen 10 minuters bussresa från Trentos centrum och man behöver inte förboka några besök. Det är bara att komma. Perfekt för en snabbvisit under ett tågbyte med andra ord.

Cavit är en gigant i Trentino och i vinvärlden. Företaget är ett koperativ som drog igång på 50-talet och fungerar idag som ett slags meta-koperativ, flera olika koperativ har gått samman. Man förfogar över 5.400 ha vinmarker och producerar runt 65.000000 flaskor årligen, sextiofemmiljoner. Det är sådär en 1200 gånger mer än vad Bressan mäktar med. Ungefär 75% exporteras och den kanske viktigaste produkten är Pinot Grigio till den amerikanska marknaden.

Mitt intryck av Cavit är att man har ambitionen att producera korrekta vardagsviner med jämn och, i relation till priset, hög kvalité. Man har den uttalade målsättningen att satsa på lokala druvsorter och verka för utveckling av vinodlingen i regionen. Framförallt genom att matcha druvsorter och mikroklimat. Cavit har många olika produktlinjer i olika prisklasser. Det som lockar mig att återvända till Cavit och deras enoteca är deras top-of the-line-viner I Masi Trentini. Här har man inlett ett samarbete med Istituto San Michele all’Adige med syfte att ge prestige åt företaget och samtidigt bedriva produktutveckling. Man producerar mellan 7.000 och 10.000 flaskor årligen av nio olika viner. Vad vinerna kostar ute i handlen vet jag inte men hos Cavit handlar man för 10 - 12 euro per flaska för bordsvinerna vilket gör I Masi Trentini-vinerna till verkliga fynd. Enotecan är inte särskilt trevlig, snarare väldigt funktionell. Man kan dock prova de flesta av Cavits viner, det finns ett bra utbud av Italienska viner till försäljning och även en del franska men framförallt säljer man förstås de egna vinerna och det till väldigt bra priser.

I kväll provade jag I Masi Trentini Trentino DOC Pinot Nero. Det är ett vin gjort på druvor som odlats på c a 450 meters höjd i ett område utanför Trento som kännetecknas av hög temperaturskillnad mellan dag och natt. Vinet har macererats i 10 dagar, jäst på ståltank och lagrats på en blandning av franska barriquer och tonneau i 12 månader. Det har en relativt mörkt och tät färg. Till att börja med gör doften mig rätt skeptisk. Den domineras av smörkola och rostade ekfat. När vinet fått lite luft börjar det hända saker. Mogna körsbär, hallon och jordgubbar tittar fram tillsammans med engelsk piptobak.

Smaken är medelfyllig med bra syra. Smörkolan och fattonerna är inte alls särskilt framträdande utan här dominerar den söta bärfrukten som balanseras perfekt av syran. Lyxigt silkiga tanniner och lång god eftersmak med lite bitterhet och blodapelsin. Ett riktigt trevligt matvin som väl egentligen varken är druv- eller ursprungstypiskt. Bara gott att dricka och det kan ju räcka rätt långt ibland. Stort minus dock för den fånigt tunga ultrapremium-flaskan.

Medan jag dricker sista glaset kan jag inte låta bli att fundera över hur jag hade reagerat på detta vin om jag fått veta att det kom från en liten, åttonde generationens odlare från gränstrakterna mellan Friulien och Slovenien med ett halvt hektar biodynamiskt odlad Pinot Nero ?

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Hehe, relevant slutkläm!

Min fasta ståndpunkt är att en stor del av den perfekta vinupplevelsen är anticipationen och nöjet som ligger i de små förberedelserna etc. Vet man till exempel att vinet härrör från en liten, omsorgsfull producent som lagt stora delar av sin själ i vinet så smakar det helt enkelt bättre än om man vet att det kommer från ett kooperativ som matar ut 65000000 flaskor. Blindprovning kan vara en lösning men jag vidhåller dock att de stora vinupplevelserna kommer ur ett samspel mellan förväntningar, känslomässig attachment, faktisk smakupplevelse och förberedelser i form av informationsuppsökning.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Synnerligen välformulerat Patrik, som vanligt. Jag kan bara hålla med dig. Det är väl det som är det romantiska elementet. Just med detta vinet hade jag nästan en omvänd upplevelse. Den pråliga flaskan och vetskapen om producenten skruvade ner förväntningarna och jag kom på mig själv med att ha överraskande trevligt. Det var inte så illa som omständigheterna fick mig att tro.