Ännu ett systembolagstrauma. I eftermiddags gick jag till mitt lokala systembolag för att hämta några flaskor 2007 Crozes-Hermitage Le Rouvre 2007 . Flaskorna beställdes den 2/9. Vid beställningen fick jag direkt veta att det fortfarande fanns flaskor i varudepån och jag skulle ha dem den 4:e. När jag kom till butiken idag fick jag först veta att det inte fanns någon beställning, sedan att den makulerats. "Det är sådant som kan hända" vill jag minnas att den vänliga butiksflickan sa. Hon försökte få tag på de två resterande flskorna från Regeringsgatan utan framgång och var allmänt tillmötesgående. Jag hade ju trots allt gjort min beställning av butikschefen. Innan jag gick fick jag en vänlig hälsning och en önskan om bättre lycka nästa gång. Den tackade jag för.
Det skulle bli värre. Jag begav mig till videobutiken och hittade en film av bröderna Cohen som jag inte sett. Kul. "Burn After Reading" hette den. Jag gick till kassan för att betala. Trots att jag hade filmen i handen fick jag inte hyra för enligt datorn var filmen redan uthyrd. Jag gick till ostaffären där man tvärt emot all omvänd logik lät mig köpa en bit opastöriserad brie.
Jag kom hem med ett starkt behov av upprättelse, "Massor av Whisky" som ersättning för bröderna Cohen-filmen, en bit brie och ett sug efter Rhone-vin av årgång 2007. Jag bestämde mig för att prova ett vin från Domaine Le Plan då jag kände att det skulle krävas rätt kraftiga doningar för att rädda kvällen.
2007 GT-X 10 Cepages är enligt domänens hemsida gjort på 100% Syrah. Jag vill minnas att tidigare årgångar varit en blandning där 10 av de 13 tillåtna CdP-druvorna ingick, därav namnet GT-X. Om informationen på hemsidan är fel eller man faktiskt gjort ett annat vin men behållit namnet vet jag inte. Produktionen på Domaine Le Plan är certifierad ekologisk sedan några år tillbaka . Man skördar för hand och kör med fottrampning. Vinerna jäser på ståltank och lagras på barrique. 2007 är ju som så många påpekat en strålande årgång i södra Rhone. För Domaine Le Plan har 07:orna bl resulterat i 95 parkerpinnar för deras CdP GT-1 och 93 för GT-X.
Oavsett vilket så är 2007 CdR GT-X ett mycket kompakt och mörkt blårött vin. Doften är direkt omtumlande med massor av blå, röda och svarta bär. De uppträder i alla olika former. Här finns de som färska, syltade och inlagda i sprit.Man hittar lakrits, rökt fläsk, fattoner och mineraler. Överallt ihop svävar en dos sydrhonsk funkighet Sök och du ska finna. Här finns mycket av det mesta. Det är over the top och väldigt underhållande.
Smaken ja, det är inte utan ett visst mått av oro som man för glaset till munnen. Första klunken sitter som en smocka i gommen. Det här är intensivt, eldigt och hettande. Alla aromerna går igen i smaken. Det är mycket fylligt med massor av allt. Etiketten talar om 16% alkohol men på något märkligt sätt håller vinet balansen och alkoholen slår inte igenom. Tanninerna är relativt mjuka och slutet långt med en intensiv eftersmak.
Vad ska man säga om detta. Mitt samlade intryck är nog ett slags skräckblandad förtjusning. Inte något matvin precis men det funkade bra till ett gäng kraftiga ostar och packade in min upprördhet i ett behagligt dun. "Massor Av Whisky" var precis så underhållande som jag mindes den och osten inte så dum den heller. All is well that ends well skulle man kunna säga. Fast jag är fortfarande sur över mina missade flaskor från Yann Chave. På måndag blir det samtal med såväl butikschef som kundtjänst.
2007 GT-X är inköpt hos danska Emilie Vin. Kostar 150 DKK.
6 kommentarer:
vad tror du det hjälper att ringa butikschefen, tror du då att han kommer gräva upp flaskorna åt dig, Skälla ut butiksbiträdet?, ja då blir du säkert mer poppis vid nästa beställning. Ringer någon din chef när du glömt göra eller gjort något fel på jobbet? Eller det kanske aldrig händer?
/mr perfect
är du en bitter människa som ska ha allt med millimeterrättvisa?
Anonym, jag tror du fått nåt om bakfoten. Det handlar inte om bitterhet, men faktiskt om rättvisa - nu när systemet är så vist inrättat att man kan beställa från andra butiker och få sina varor levererade. Har man gjort en beställning tänker man så klart att de ska komma fram, och då är det trist när det inte funkar. Att framföra klagomål är vad man kan göra för att påverka Monopolet att skärpa sina rutiner - nu när inte vinstintresset finns där som incitament.
Mer Perfect och Jörgen ! Tack för kommentaren. Jag tror nog att jag kan känna ett litet styng av bitterhet om jag känner efter. En bitterhet över att systemet begränsar utbudet av intressanta viner. Det är dock inget som stör mig så värst mycket. Särskilt inte som Danmark ligger nära
Mr Perfect !
Hade missen i fredags varit en engångshändelse hade jag inte reagerat. Kanske inte heller om man hade försökt förklara varför det gått snett, eller om man visat en vilja att ta reda på orsaken. Just hållningen att kunden förväntas att blint acceptera att man i butiken misslyckats plocka hem ett vin som vid beställningstillfället fanns både i en handfull butiker OCH på centrallagret talar för att det kommer att upprepas igen. Och igen. Detta var femte tabben på mindre än två år som jag råkar ut för.
Att skälla ut någon som gjort ett fel löser inget. Däremot kan man försöka föra ett vettigt samtal och få ett rimligt svar. Det gör det lättare för mig att acceptera och kanske för butiken att skärpa sina rutiner. Att ringa butikschefen ser jag som ytterst rimligt. Dels för att hon är ansvarig för verksamheten men också eftersom hon tog emot beställning och är den som goofat.
Jag har förstått att SB har sina supportrar. Jag har dock ännu inte hört några sakliga argument för monopolets bevarande men däremot noterat att de oftast kommenterar anonymt.
vad tror du skulle hända om vi tog bort systembolaget? Vilket sortiment skulle vi då ha och hur många vinbutiker tror du skulle öppnas i städer mindre än stockholm samt städer med befolkning mellan 100-250000? Har du varit tex i fra eller ita och kikat in i vinbutikerna? Stort utbud, knappast. Sen till servicen på bolaget, du kan best en flaska av vilket vin(dryck) som helst och få det levererat till din stad vare sig du bor i ystad eller jokkmokk utan kostnad. Vilket land tror du har boas sortiment att bläddra i och den servicen? Jag är då beredd att betala ett lite högre pris för att ha det sortiment samt service som vi faktiskt har i sve. Tror faktiskt folk inte vet hur det ser ut i fra, ita, spa om man går in i en butik. Hur många vinbutiker skulle tex öppnas i Lulå och vad skulle det vara för utbud, dom billigaste boxvinerna för det är där man tjänar deg,
//Anders
Hej Anders, Jag har besökt vinbutiker i de flesta av europas vinproducerande länder och kan till viss del hålla med dig beträffande utbudet. Fokus ligger ju, naturligt och turligt nog, på de inhemsk och lokal produktion. Det är ju trots allt så att fransmän helst dricker franskt. Det finns helt enkelt ingen efterfrågan på amerikansk Pinot Noir i Frankrike. När det gåller Italien, som jag känner till bäst, så är det inte ovanligt att detaljistpriserna ligger högre än priserna på Systembolaget.
Om man jämför med vårt grannland så är situationen helt annorlunda. Om du besöker ett varuhus eller ett större snabbköp så hittar du ofta massor av spännande vin till priser långt under Systembolagets. Självklart finns det specialiserade vinhandlare med ett brett utbud men framförallt finns det näthandel. Det finns flera tusen småimportörer och ganska många stora aktörer. De levererar över hela Danmark, i regel inom 24 timmar.
Fördelen med det svenska systemet, som jag ser det, är att det är överblickbart. Läser du vinjournalisternas rapporteringar i samband med nyhetssläppen o munskänkarnas månatliga genomgång så har du en bra överblick. Beställningssortimentet ställer lite större krav.
Det danska systemet ställer helt klart större krav på kunden. Du måste hålla dig ajour, ha kunskap om både vin o importörer.
Frakten kostar givetvis en del med det danska systemet. Det gör den med det svenska systemet också. Det är bara det att kunden inte betalar. Det lär ju inte vara någon lysande affär att skicka en 100kronors-flaska från Ystad till Haparanda. Det är också något som jag gissar att SB till varje pris försöker undvika. Man får ofta stå på sig rätt bra för att få hem en flaska och jag har mer än en gång fått höra att det inte går, att den andra affären inte vill/kan skicka etc etc.
I danmark är frakten oftast överkomlig och ibland är det fri frakt vid större beställningar. Om man samordnar sig med likasinnande så kan man m a o få ned priset.
Sammanfattningsvis föredrar jag ett system utan monopol, ett system där det är enkelt att etablera sig som importör. Apropå det stora utbudet i Sverige gick jag just in på SB's hemsida och noterade att butiken i skånska Klippan för närvarande har sju franska rödviner listade. Tre av dessa är JP Chenet Cabernet-Syrah på helflaska, 25cl flaska o box. De frestar också med Lazy Lizard på 25cl pappförpackning, Grand Sud på box. Jag är övertygad om att ICA eller Konsum hade kunnat knäcka den uppställningen
Skicka en kommentar