fredag 30 maj 2008
2006 Olivier Leflaive Les Setilles
Vart tog den snygga lilla grüner veltlinern vägen?
Därav den lilla glädjedans Min Själs Älskade & jag utförde på Bolaget vid Mårtenstorget i Lund några minuter innan stängningsdags, när vi vid sidan om Leth fann en ännu billigare variant, en nyhet med det imponerande namnet Steinschaden Grüner Veltliner - Chardonnay Cuvée No 5 2007 (nr 4440), bara 59 spänn. Vi högg några flaskor och blev vänligt men bestämt avtackade av väktaren som rasslade med nyckelknippan och visade alla tecken på att vilja gå hem och fira fredagskväll. Nu kom förväntningarna något på skam när vi fick det snabbkylda vinet i glaset och upptäckte att det var halvtorrt. Har man spetsat in sig på den där metalliska och syrliga spritsigheten hos en ung g.v. blir det ett nerköp - vi skulle naturligtvis grabbat en eller ett par Leth istället. Men det är inget dåligt vin för pengarna, verkligen inte. Doften ger associationer till olika färgade godisar, päron och honungsmelon - smaken fortsätter på samma tema och det är inga konstigheter. Här finns antydan till frisk syra som gärna fått vara mer markant. Kanske funkar som Spritzler, det vill säga med sodavatten, eller med is som omväxling till det immiga glaset med flädersaft man ibland kan längta efter en het dag när man snickrar på huset.
Men man tröttnar snabbt på gejen och att läpparna klibbar ihop sig av sockeravlagringarna. Och undrar i sitt stilla sinne om det förestående sommarsläppet måhända kan rymma några uppfriskande grüner veltliner-överraskningar.
måndag 26 maj 2008
Schlagerfestival revisited
Nå, vinet alltså. Vi välkomnades med bubbel till uppsnacket inför evenemanget: Rotari Brut Riserva (nr 7567). En riktig favorit, här i årgång 2004. Lika trevligt som jag minns vinet från tidigare festliga tillfällen, torrt och friskt och försvinnande gott. Till maten och melodierna drack vi två röda viner från Australien: 2004 Bunker Bay pinot noir, som Esping beskrivit här, samt 2007 Yalumba Bush Vine grenache.
Bunker Bay passade hyfsat till varierad buffé, även om jag inte kan säga att jag var tillräckligt uppmärksam på vinet. Jag minns att jag tänkte att det var svårplacerat: menlöst eller subtilt? Tills slut landade jag på subtilt och tillräckligt mångfacetterat för att vara intressant. En ganska försiktig bärighet, samtidigt med bra syra och en viss kärvhet. Jag har inget emot att testa vinet igen under mer eftertänksamma omständigheter, kanske till en kalvkotlett med potatisgratäng. Jag skulle nog säga att 98 kronor är ett bra pris.
Yalumban är mer omedelbar, ett vin med allt på rätt plats: en stor, varm bärighet som håller sig på rätt sida gränsen mot syltigt, också här en tydlig syra och generös eftersmak. Karaktärsfast. Står sig bra i konkurrensen från smakrik mat och till den avslutande brickan med krämiga ostar - varför inte? Absolut med potential att bli en 99-kronorsfavorit, bra att ha på lut när det är läge att korka upp något som faller de flesta på läppen.
Någon hade skrivit "Utgår" på både Bunker Bays och Yalumbas prislappar när jag gjorde inköpet. När det gäller det senare vinet är det märkligt, om det stämmer (Bunker Bay är ju en tillfällig nyhet och de brukar ju raskt säljas ut). Det kan alltså vara läge att kolla upp vid månadsskiftet om något av dem eller båda får sänkt pris. Då är det bara att köra så det ryker och handla på sig ett gäng av varje innan de tar slut.
Att Perelli slutade på 18:e plats känns som en fullständigt ovidkommande detalj i sammanhanget - höjdaren var ändå när unge herr E jazzade loss till Spaniens dansinstruktions-bidrag Baila el Chiki Chiki. El Robocop - si señor!
fredag 23 maj 2008
Schnitzel från helvetet
Väl hemma härskade lugnet. En trevlig musikblandning till köksstöket, inget sådant där avantgardistsikt och jättefräckt utan smeksamt à la Whiskeytown och Calexico. I lugn och ro gjorde jag mina förberedelser - kokte potatis till potatissalladen, smörbrynte ströbröd, socker, kanel och rivet citronskal till apfelstrudeln, förberedde vinegrätter... när strudeldegen vilat en timme kavlade jag ut den på en mjölad linnehandduk. Det gick förvånansvärt lätt. Kanske blev degplattan inte så tunn att man kunde läsa en tidning genom den - vilket de wienska statuterna tydligen föreskriver - men gut genau. På med fyllningen, rulltårtetricket och in i ugnen med den.
There was a band playing in my head
and I felt like I could cry
sjöng Dolly, Emmylou och Linda med sina änglalika röster. Inte ...and I felt like gettin' high, inte, som den där gamle flummaren Neil Young. Som emellertid strax visade var skåpet skulle stå med Ambulance Blues. Vid det laget hade en viss harmoni infunnit sig och jag stod redo att fritera schnitzlarna. Rejält med smör i pannan skulle garantera att de "simmade" under tillagningen, just som det stod i receptet. Inget knussel här inte. När familjen bänkat sig i förväntan trippelpanerades första kalvbiten och lades på järnet. Puttrade iväg bra på hög värme, paneringen blev gyllenbrun och fin. Upp på tallriken och in i ugnen för varmhållning. Nästa schnitzel i pannan.
Här började saker och ting gå snett. Fettet hade nu blivit alltför hett och paneringen brändes snabbt vid. Pannan fräste och spottade. Jag skruvade inte ner värmen, ej heller drog jag bort pannan från spisen. Istället vände jag schnitzeln medelst ett raskt ingripande med stekspaden, vilket ledde till att en kaskad av brännhett fett stänkte över mig - aj! Nåväl, upp med den lätt förkolnade biten på nästa tallrik, in i ugnen och på't igen enligt devisen "om nåntinng inte fungerar - gör mer av det". I den heta och nu svårt sotiga frityren brändes förstås den tredje schnitzeln snabbt till oigenkännlighet. Den vändes på samma sätt som föregångaren, med samma resultat: en sky av frityr skållade min hand med lätta brännskador som följd. Inte riktigt Ambulance Blues, men närapå kändes det som när modet sjönk.
Under tiden hade tallrikarna i ugnen blivit väldigt varma, vilket jag blev varse när jag med en tunn handduk som skydd vrålande och hoppande slängde fram dem på bordet inför den häpna och hungrande familjen (min själs älskade brände sig tyvärr på armen när jag råkade placera hennes tallrik där av misstag). Den efterföljande måltiden kan bäst beskrivas med ett ord: luguber. Sonen fick den första och relativt obrända schnitzeln, vilken han fann ok om än något "torr". Övriga nyligen så lovande köttbitar hade förvandlats till gråa, oaptitliga slamsor med smak av bränt mjöl. Lätt fånget. Lätt förgånget. Bättre en torftig skinkschnitzel på en sunkig kneipe i Weimar än tio uppbrända kalv-diton i en frityrosande lägenhet i Malmö. Und so weiter. "Jag ska aldrig panera nåt mer i hela mitt liv", muttrade jag. "Ge inte upp, det blir bättre nästa gång", tröstade MSÄ. "Dumt att chansa, jag tycker vi åker till Österrike istället", menade sonen. Muntert.
Ja, och till denna välkomponerade måltid (potatissalladen blev ganska god) drack vi då 2005 Wwe Dr H Thanisch Riesling Kabinett, en halvtorr skapelse som inte riktigt kunde slå sig fram genom tumultet. Ändå: ett charmigt och ännu ungt vin, med en doft som utlovade mer frisk fruktighet än vad smaken gav. Visst var vinet druvigt och smakligt - som gjort för en kväll i bersån eller till någon kryddstark thai-anrättning - men den dävet söta eftersmak som klibbade fast vid gommen hade jag kunnat leva utan. Kanske kan några års lagring spetsa till det hela. Å andra sidan: jag väntar med spänning på en leverans av den riesling spätlese från 2001 som Esping aldrig fick tillfälle att prova under champions league-finalen. Om inte Bolaget lyckas slarva bort min beställning, vill säga.
Apfelstrudeln, då? Jodå. Förutom att jag lyckades tappa paketet med florsocker så att innehållet spred sig över halva köket och att jag glömt skaffa vaniljvisp, så blev det en ganska angenäm avslutning på en kväll då jag på det hela taget borde hållit mig borta från köket.
Rhone-ad -2005 Domaine le Sang de Cailloux Cuvée Doucinello
torsdag 22 maj 2008
2000er Weingut Walter Hank Mehringer Zellerberg Riesling Hochgewächs
Nog om fotboll nu och över till mera väsentliga ämnen. Första halvlek dracks öl. Tre sorters mai-bock, två tyska och en svensk. Hyggliga öl alla tre men visst kändes de lite slätstrukna efter all IPA. Vi han även med en belgisk röd ale från de Konnick. En väldigt lätt och småtrevlig ale men inte riktigt min kopp te.
Över till andra halvlek. Precis som Manchester United började även jag så smått tappa greppet om vad som från början verkade bli en enkel resa. Jag skulle öppna min medhavda 2001 Heinz Schmitt Longuicher Maximiner Herrenberg Riesling Spätlese som kom i maj släppet och gillats av Finare Vinare här Av misstag drog jag istället korken ur herr K's 2000 Weingut Walter Hank Mehringer Zellerberg Riesling Hochgewächs som visade sig vara minst lika bra som jag hoppats att det avsedda vinet skulle vara.
Guldgult i färgen, doften en rätt märklig blandning av brännolja, grapefrukt och mandelmassa. Smaken bjöd på tutti frutti, var nästan halvsöt men med riktigt frisk syra. På tungan kändes en liten lätt kittlande sprits. Så gott och så lättdrucket att förlängning och straffläggning blev torrlagda. Jag vågade inte föreslå herr K att vi än en gång skulle korka upp min medhavda pava.
Nya rödtjut
Det hela var förstås på gränsen till gluttony - frosseri, men maten var god, sällskapet glatt och kvällen lång. 7 Deadly Zins var något mer än den gimmick det fyndiga namnet och den skojfriska etikettdesignen utlovade: ett bärigt och ekfatslagrat, kaliforniskt tjut som funkade ganska bra till det grillade köttet. Ett omedelbart vin som till en början väcker gillande och ett visst intresse, men där det saknas nyanser och friskhet som får det att hålla i längden. Ett nytillskott i 99-kronorsgänget som
onsdag 21 maj 2008
Italo Cescon La Cesura Italo 06, IGT Veneto
måndag 19 maj 2008
"Wine and Whisky...
söndag 18 maj 2008
Två kompisar
Brolio var från 2005, Casal di Serra från 2006.
Göteborgsvarvet
fredag 16 maj 2008
2005 Chateaue Pesquie Quintessence
onsdag 14 maj 2008
Guilty Pleasures på Anderssons Bar och Kök
2007 Sierra Nevada Celebration Ale
måndag 12 maj 2008
2004 Salwey Weissburgunder Kabinett Trocken
Vinet hade en klargyllene färg (kiss, menade min själs älskade) och när det kom i glaset hade det den där lätt oljiga, mustiga och samtidigt lätta, blommiga doft som jag finner så tilltalande hos ett vitt vin som fått ligga till sig lite. I doften fanns en hint av krusbär, men också honung och melon. Smaken var mer kryddig och med en fin äppelkindad syrlighet. Helhetsintrycket var ett välbalanserat vin i fin form. MSÄ tyckte det var neutralt i doft såväl som i smak, vilket hon påpekade inte var ett negativt omdöme. Ett vin i harmoni med sig själv, skulle man också kunna säga, som funkar bäst till mat. Till sparrisen var det ok, till den feta laxen som fått umgås i ugnen med en färdigköpt pestoblandning (det är ju ändå måndag) och lite parmesan var det inte alls dumt. Till det förvälld färsk vitkål som fått puttra i lite hummerfond.
Ett par flaskor Salwey weissburgunder finns kvar - hittills har det utvecklats bra, kanske är det än bättre om ett år eller två.
I skrivande stund är det en dokumentär på Kanal 5 om Hans Scheike och kvinnor som gillar att få smisk. Den gamle pryglaren berättar om sina vedermödor, hur missförstådd han varit och att han ibland fått "risarm" av att ge sina adepter så mycket smisk som de krävt. Det är ett jäkla jobb, men någon måste tydligen göra det. Själv föredrar jag dock att - likt en annan tjuren Ferdinand - sitta i soffan och sippa på sval weissburgunder. Kanske inte så upphetsande men liksom småtrevligt.
söndag 11 maj 2008
2004 Salwey Grauburgunder Kabinett Trocken
fredag 9 maj 2008
2005 Catena Mendoza Malbec
Häromkvällen provade jag 2005 Catena Malbec. Det var återigen dags för namnsdagsfirande och middag för 8. En situation som inte är helt enkel att lösa. Bra mat kräver bra vin men det ska helst inte kosta skjortan. Det är lägen som detta som är nischen för Catenas mellanklassviner.
Druvorna till detta vin är hämtade från fyra olika vingårdar belägna på mellan 900 och 1500 meter. Initialt ger vinet inte särskilt mycket ifrån sig då luftningen fick hoppas över. I väntan på att det ska öppna sig kan man alltid betrakta den tjusigt djupt mörkröda färgen en stund. Efter en stund i glaset är vinet lite generösare och släpper ifrån sig aromer från mogna plommon, svarta vinbär och blandade kryddor. Smaken är fyllig, lång med choklad, muskot, plommonfrukt och mjuka tanniner. Riktigt gott. Till kvällens mat, potatisgratäng, tjälknul och sås på svartavinbär, sherry och katrinplommon var det precis rätt.
Precis som med Catenas Chardonnay som dracks här är hans Malbec ett vin som är bra att ha på lut. Det är riktigt bra och funkar till många olika sorters mat, även lite mer krävande rätter.
Även denna kväll följdes devisen inget namnsdagsfirande utan dessert och ingen dessert utan dessertvin. Det blev en knäckig äppelpaj, säsongstypisk med mer pajskal och lock än fyllning. Till det en tjock vaniljsås och ett muscatvin från koperativet på Samos. Intensivt sött med brända smaker, knäck och den typiska muskatdruvigheten.
tisdag 6 maj 2008
St Peter's Cream Stout
torsdag 1 maj 2008
Pinot Grigio suger ...
osugande Pinot Grigio
Bressan har sina marker runt Farra d'Insonzo som ligger i provinsen Gorizia i östra Friuli. Jordmånen har hög kalkhalt, det är svårodlat och avkastningen är mycket låg. Bressan är en extremt kvalitetsmedveten producent och skördeuttaget ligger på ca 4.000 kg/ha eller mindre än ett kg/planta. Precis som hos Zidarich arbetar Bressan hårt med att framhäva markernas och druvans karaktärer. Bressan släpper heller inte sina viner till försäljning förrän de är färdiga för konsumtion. T ex så är den aktuella årgången av Pignolo den från 1998.
2003 Pinot Grigio har lagrats i ståltank och på fat i 15 månader. Färgen drar åt det halmgula hållet och är några nyanser mörkare än den man brukar hitta hos Pinot Grigio. Bland aromerna dyker det upp en förförande blommighet, mandel och nötter tillsammans med mineraltoner och torrt gräs. Mycket komplex och mycket intressant. Smaken är kryddig, rätt fyllig med fin syra och lång eftersmak. Min enda invändning är att det kanske saknas lite frukt. Den finns där men är rätt nedtonad. Kanske har det att göra med vinets ålder, möjligen hade det varit perfekt för mina smaklökar för ett år sedan. Jag ska försöka prova en senare årgång snarast. Hursomhelst visar Bressan att det går att göra vin av absolut toppklass och med stor personlighet av Pinot Grigio. Om nu någon behöver övertygas.
Tyvärr finns inget av Bressans viner på SB. När det gäller utbudet av viner från Friuli så kan man nog drista sig till att säga att det suger. Rätt hårt dessutom. Den nyfikne får istället ta sig över sundet och vända sig till Winewise
Hur var det nu ramsan lät ?
Opersonliga massproducerade viner suger
Gary Vaynerchuk ljuger men
Bressan duger
dugande Fulvio Bressan