fredag 13 november 2009

2007 Castello di Arcano Friulano


Eric Asimov, vinskribent i Ny Times, har i sin blogg The Pour gett en del utrymme åt oranga viner. Viner gjorda på vitvinsdruvor där musten fått en tids skalkontakt och därmed en lite mörkare färg än vad som är vanligt. Vi har provat, gillat och bloggat om viner gjorda på detta sätt från Radikon, Bressan, Movia, Simcic, Sutor, Vodopivec, Klinec och Rojac för att nämna några Ett exempel på hur en återgång till gamla traditioner plötsligt blivit en cutting edge-teknik. Tyvärr är samtliga dessa viner relativt dyra och framförallt svåra att hitta. Nyligen skrev Asimov väldigt positivt om Friuli-producenten Plozner som börjat producera en Pinot Grigio som fått en tids skalkontakt. Det som verkligen väckte min nyfikenhet var att det handlade om en relativt storskalig produktion och att vinet kostade dryga hundralappen.

Jag har ännu inte fått tag på Plozners pinot grigio men sprang på ett vin från Castello di Arcana gjort på friulano, druvan som fram tills häromåret hette tocai. Produktionen är ekologisk och många av deras viner görs utan tillsats av svavel. Castello di Arcano är en i sammanhanget rätt stor producent med marker i både Friuli-Grave och Colli Orientale del Friuli. Det handlar egentligen om fem odlare som nyligen slagit sig samman för att marknadsföra sin viner under ett namn.

Att kalla Castello di Arcanos Friulano för orange är nog att ta i men den går i en mörkt gul nyans. Det syns tydligt att musten haft skalkontakt. Doften är fyllig, kraftig och faktiskt rätt intressant. Mycket vått ylle och något som får mig att associera till en fuktig matkällare fylld av vinteräpple. Lite muggigt och höstlikt men på inget sätt oangenämt Lägg till lite päron, gula plommon, citrus, mandel och lite liljekonvalj.

När vinet väl kommer i munnen blir jag inte riktigt klok på det. Det är fylligt och lite oljigt. Syran är frisk. Å ena sidan har man ett vin som verkligen fyller munhålan. Å andra sidan händer det inte alls lika mycket i munnen som i näsan. Syra och mineraler finns där men inte så värst mycket frukt. Mot slutet dyker det upp en angenäm lätt beska. Även om min beskrivning inte låter helt övertygande så gillar jag detta. Vi dricker det till en tallrik med vildsvinskorv och lufttorkat oxkött från Bjärhus gårdsbutik egna produktion, och en bit comte med valnötter.

Den friulano från Fantin Nodar som släpptes i våras var för mycket för många. Castello di Arcanos variant är betydligt mer extrem. Ett mycket personligt och udda vin som definitivt inte passar alla. Köpt hos Winewise för 90 DKK

6 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Vindrickande män behöver inte viagra

    SvaraRadera
  3. Urspårning!!!!!! Haha, jag skulle bara skriva att jag älskar sådana här bloggposter, men då jag fick se tidigare kommentarer tappade jag koncepten totalt och det tog ett antal sekunder att återfinna sansen.

    Väl talat, Jörgen. Mer vin åt folket:-)

    SvaraRadera
  4. Jag undrar om "cheap herbal viagra" är rökbar ? I övrigt håller jag med med er.

    SvaraRadera
  5. 2007 Viagra Homo låter som någon obskyr argentinsk malbec.

    Låter spännande med en Friulano till charktallrik, kan i ett sådant sammanhang vara en välgärning med en diskretare frukt bara syrorna är på plats.

    /Patrik

    SvaraRadera