fredag 9 september 2011

Besök hos Livio Felluga


Så, dags att återvända till sommarens Friulien-tripp. Ännu så länge har jag bara hunnit med att avhandla dag ett. Andra dagen hamnade jag lite otippat hos den allra största producenten i de kuperade delarna av Friuli-Venezia Giulia. Livio Felluga äger 170 ha i hjärtat av Collio och Colli Orientale. Företaget producerar runt 800.000 flaskor om året. En stor del av produktionen är i premium-segmentet. Inte den typen av producent som jag brukar besöka, inte den typen av viner som vi brukar skriva om. Samtidigt har Livio Felluga en enormt viktig roll i regionen och har varit med och format bilden av det moderna Friuli-Venezia Giulia.

Familjen Felluga har varit vinodlare i många generationer med bas i Istrien. De förlorade sina vinmarker efter första världskriget och familjen flydde till det nuvarande Italien där man började handla med vin för att försörja sig.. Livio Felluga deltog i andra världskriget i Afrika och var krigsfånge i Skottland. När han återvände till hemlandet efter krigsslutet var mycket annorlunda. Friuli-Venezia Giulia hade drabbats hårt och gränserna hade dragits om. Många av vingårdarna var förstörda och lanfsdygden hade börjat avfolkas. Många bönder flyttade till städerna för att arbeta i inom möbelindustrin. Livio Felluga gjorde tvärt om och började köpa mark, renovera de vingårdar som gick att rädda och nyplanterade mycket.

Livio Felluga startade företaget under tidigt femtiotal och var en av de första som buteljerade. Etiketterna pryddes med en karta över området. Carta Geografica" har ändrat utseende genom åren men är fortfarande Fellugas varumärke. Det är inte så svårt att föreställa sig att för den som en gång förlorat sina marker så blir marken extra viktig. Kanske kan man se etiketten som ett uttryck för detta. Livio Felluga var också en tidig stilbildare. Han gjorde varietal-viner och han satte ut druvnamnet på flaskan. Felluga följde också med utvecklingen och var bland de första att följa Schiopettos exempel att andvända modern teknologi i produktionen.

Livio Felluga själv är idag 96 år och har dragit sig tillbaka. Hans fyra barn har tagit över driften och jag träffar dottern Elda på hennes restaurang Terra e Vini.

Efter att ha utbytt lite stela artighetsfraser ber Elda mig att följa med på andra sidan
gatan där Livio Felluga har sitt huvudkontor. Inte särskilt flashigt på utsidan men atmosfären i provningsrummet andas sval god smak och inredningskonsulter. Det känns som att någonting ska visas upp för mig och att jag bör bli imponerad. Elda kommer med ett glas 2009 Friulano och då tar besöket en lika oväntad som positiv vändning. Vinet har verkligen inget stylat eller designat över sig. Det här är ett skolboksmässig Friulano. Härligt aromatisk, rund och fyllig men med vitala syror. -Drick upp så ska jag ta dig med till
Abbazia di Rosazzo
.

Klostret i Rosazzo är den friulanska vinodlings vagga. Det var här man började odla ribolla gialla, pignolo och picolit för nästan tusen år sedan. Det var också här som Walter Filiputti räddade de sista kvarvarande pignolo-rankorna. Idag är det Livio Felluga som förvaltar den legendariska vinkällaren och man har fått arrendera några hektar mark. Av druvorna härifrån producerar man en vitt barriquelagrad cuvée som döpts efter klostret.

Omgivningarna är fantastiskt vackra och utsikten från klostret tar verkligen andan ur mig. Här skulle jag utan tvekan kunna tänka mig några dagars re-treat. Vi tar in utsikten, besöker vinkällaren och ger oss sedan av i Eldas Land Roverför att inspektera ägorna i hjärtat av Colli Orientale. Efter en rejäl rundtur åker vi tillbaka till Terra e Vini för lunch och provning.

Vi provar Terre Alte, Abbazia di Rosazzo och Illivio. Av de röda smakar vi Sosó och Refoscon. Det här är genomgående mycket imponerande viner som visar upp COF när det är som mest spektakulärt . För mig står Terre Alte i särklass. Fantastisk frukt, områdestypiska mineraltoner och varsam fathantering ger ett vin som en ren njutning. Lyxigt och flärdfullt men i perfekt balans.

De båda röda vinerna är också mycket bra. Sossó är en blandning av Refosco, merlot och pignolo som lagrats 18 månader på barrique. Doften ger mörka bär, viss rökighet, tobak och kryddor. Stor, intensiv och fyllig smak med frisk syra och bastanta tanniner.
Den rena refoscon är också bra med plommon, körsbär och tobak i doften. Fyllig smak med stor pondus.

Allra bäst gillar jag den de vita varietal-vinerna som enbart lagrats på ståltank. Klassiska Friulienviner, rena, aromtaiska och friska med tydlig mineralkaraktär. Perfekta matviner som stortrivs tillsammans med maten på Terre e Vini. Mat som verkligen är värd ett eget kapitel.

Vi äter en friulansk variant på klassisk pasta e fagiole. Lufttorkad och varsamt rökt skinka från legendariske producenten D'Osvaldo. Ostar från lika legendariske Giuseppe Zoff. Grillade grönsaker och rökt ricotta. Alla råvaror är närproducerade och maten är traditionell friulansk husmanskost i försiktigt modern tappning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar