söndag 21 november 2010

The Philippe Gimel Show


I torsdags ordnade min munskänksektion en St Jean du Barroux-provning med Philippe Gimel på plats. Jag har skrivit mycket Gimel och hans viner tidigare men nu är det dags för en ny sortimentgenomgång. Innan dess några ord om själva provningen.

Jag kan inte nog rekommendera Philippe Gimel som provningsledare. En förutsättning är dock att det finns gott om tid. Mannen besitter en enorm kunskap, har starka åsikter om det mesta och talar i högt tempo med en enorm intensitet. Det ta honom ungefär 10 minuter att få åhörarna helt Gimeliserade. Gimel berättar om sin syn på rollen som vinmakare, förklarar de val han ställs inför under processen från druva till färdigt vin. Allt framfört med en smittande entusiasm och kryddat med slagkraftiga one-liners. Redan innan första vinet provats ekar skratten i lokalen. Vi håller på i tre timmar och sista personen lämnar lokalen två minuter innan larmet slås på. Diskussionen fortsätter på gatan utanför i den bistra novemberkvällen.

Provningen är indelad i två flighter om tre vin. Innan vi provar St Jean du Barroux-vinerna serverar importören Frederic Hervier från Vinminvin en nylansering. 2009 Mas Zénitude Solstice, ett vitt Languedoc-vin gjort på 65% clairette och 35% Grenache Blanche. Vinet är gjort på biodynamiskt odlade druvor, är ofiltrerat och osvavlat. Med andra ord ett s k naturligt vin. Vinet går i guldgult och är ganska grumligt. Doften är intensiv med ängsblommor, plommon, persika, honung och anis. Munkänslan är tjock och smörig. Smaken balanserad och med lång eftersmak. Det finns en lätt strävhet i vinet som får mig att misstänka en kort maceration. Ett mycket intressant men lättillgängligt vin. En genomgång av Mas Zénitudes sortiment står högt på min prioriteringslista.



Över till vinerna från St Jean du Barroux.

Flight 1
2007 La Source (aka SJB 4, The Danish Cuvée)
2005 La Argile (aka SJB 3, Cuvée Oligocene)
2006 La Argile

Flight 2
2006 La Pierre Noir (aka SJB 5)
2009 Cuvée Special
2007 La Montagne (aka SJB 1)

Jag har relativt nyligen bloggat om tre av vinerna och fokuserar därför på de som är obloggade
2006 La Argile är innehåller 75% grenache, 15% syrah och 5% vardera av cinsault och carignan. Ungdomlig doft med våta stenar, körsbär, örter och lakrits. Mörkare och kraftfullare än i tidigare årgångar. Smaken är fyllig, koncentrerad och kraftfull. Silkiga tanniner, bra syra och lång eftersmak. Ett superbt vin i perfekt balans. I mitt tycke den bästa årgången.

2009 Cuvée Special är ett vin som Philippe gjort för att spegla det det som var speciellt med årgång 2009. Han bestämde sig för att buteljera en i princip druvren grenache (andelen syrah kan räknas i promille och verkar ha tillsatts för att tillfredställa appellationens bestämmelser) efter ha provat vinet ur tank tillsammans med några vänner. Vinet är förvånansvärt tätt och mörkt för att vara ren grenache. Philippe förklarar att druvorna till cuvée special är små och mycket koncentrearde och såväl med mer färg och tanniner än vad som är vanligt- You can't compare this with ordinary grenache vill jag minnas att han sa. Doften är mycket ungdomlig med massor av körsbär och jordgubbar i främsta rummet. Smaken är nästan brutal med söt frukt, lakrits och vanilj. Vinet känns eldigt och hettande. Mycket fylligt, kraftiga tanniner och bra syra. Jag blir nog egentligen mer imponerad än förtjust av det här vinet. Det sansar sig säkert med lite tid i flaska. Publiken gissar på 15% alkohol och det visar sig innehålla närmare 17.

Provningen avslutades med 2007 La Montagne, det enda vita vinet från Saint Jean du Barroux, är gjort på 1/3 grenache blanc, 1/3 bourboulenc och 1/3 clairette. Doften är helt magnifik och mycket aromatisk. Mycket mineraltoner och ett tydligt petrokemiskt inslag. Fin frukt med citrus, litchi och gröna äpple och lite mynta. Vinet har en fet, smörig munkänsla. Smaken är frisk med citronzest och gröna äpple. Bra syra och längd. Jag är oerhört svag för kombinationen av den runda, smeksamma texturen och de friska smakerna.

En mycket kul, intressant och lärorik provning. Det är inte svårt alls att se kopplingen mellan vinerna och vinmakaren. Omedelbara, ödmjuka, ärliga och mycket tillgängliga men med djup, integritet och en lång framtid framför sig.

6 kommentarer:

  1. Låter toppen, Ingvar! Vinodlaren himself, plus underhållande provningsledare, plus goda viner.
    Ska föreslå Philippe till vårprogrammet!

    Har du kontaktuppgifter?

    SvaraRadera
  2. Hej Det var toppen. Kontaktuppgifter i en mail./Ingvar

    SvaraRadera
  3. Låter som en mycket trevlig provning, synd jag inte kunde vara med. Tack för en utmärkt beskrivning av vinerna. Dom verkar vara mycket intressanta. /Höganäs

    SvaraRadera
  4. Höganäs ! Jo, du missade verkligen något men det blir säkert fler tillfällen. Den lokala munskänkssektionen lär plocka hit honom relativt snart igen. Vinerna kan beställas från Vinminvin med direkt leverans hem till dörren. Ett sexpack m två vardera 2006 La Argile, 2006 La Pierre Noir och 2007 La Montagne är min rekommendation. Gimel kommer förresten till Danmark i början av december. Kommer bl a till Superbest i Charlottenlund. Brukar vara bra tilbud i samband med provningar också.

    SvaraRadera
  5. Tack för info. Just nu lite ebb i kassan men efter juleriet/nyår och alla andra tindrande kostsamma dagar skall jag ta nya tag i vinköpandet. Då låter Gimel som ett bra alternativ./Höganäs

    SvaraRadera
  6. Hi dear Ingvar, thanks so much for organizing this great tasting and also for this new post!!

    It was a great pleasure for me to share those nice moments with you and your friends.
    My Swedish is still too poor to understand your post, but some friends told me how nice your words are...so thanks again :-)
    I will be back for sure, so let's get in touch very soon.
    All my best.
    Philippe

    SvaraRadera