torsdag 9 september 2010

2006 Alfa Crux Malbec


Munskänkarnas tre-betygskurs börjar närma sig slutet och jag har bestämt mig för att inte avlägga något prov. Jag kan helt enkelt inte hitta någon motivation för att plugga nya världen vare sig i teori eller praktik. Det finns helt enkelt för mycket annat som fångar mitt intresse. Fast visst hade det varit kul att flasha med tre-betygsnålen. I nästa liv kanske.

Igår kväll provade vi ett gäng mastiga viner som färgade tänderna blå och gjorde huvudet tungt. En halvflaska fick följa med hem och övernatta i kylskåpet innan den dracks till kvällens kalvspezzatino med polenta.

Vinet, 2006 Alfa Crux Malbec, kommer från Valle de Uco i Mendoza och firman O.Fournier. Druvorna har växt på 1.100 meters höjd. 28 dagars maceration på ståltank. Malolaktisk jäsning och två års lagring på ny ek. Tung superpremiumflaska. Utanför boxen är bara förnamnet.

Färgen är helt opak och går i blåsvart. Doften är verkligen massiv med massor av mörk frujt, svarta vinbär och fat. Här finns intensiva fataromer och alkohol i överskott. Lägg till lite lakrits och ett stopp piptobak. Man kan få huvudvärk av ett par lätta sniffar.

Smsken går i precis samma still. Jag upplever vinet som helt obalanserat, överextraherat och överekat. Frukten finns där men drunknar snabbt när ek, tanniner och syra tar över. Det som hänger kvar i munnen är en sursöt bitterhet som inte lär göra någon glad.

Jag gillar inte stilen och det är en sak men detta vinet har problem. Stora problem. Möjligtvis skulle det kunna glädja en fruktallergiker om något decennium till en hårt grillad pampasstek.

Kvällens mat är naturligtvis en grov missmatchning och vi byter snabbt mot en pigg nebbiolo som direkt går in och ställer allt till rätta igen.

Förresten, kan någon förklara för mig vad strutsar har på etiketten att göra ?

11 kommentarer:

  1. Gaahh...trebetygskursen är under uppsegling här i Stockholm också, man kan bara hoppas att det blir ok.

    Vilken sektion är du medlem i, Ingvar? Är du nöjd med upplägget förutom nyavärlden-träsket?

    Startade ni i våras? Du har inte skrivit något särskilt om det vad vi minns. Eller?

    SvaraRadera
  2. Jag är medlem i Ängelholmssektionen. Jag tror faktiskt vi är inne på tredje terminen. Du har nog rätt i att det inte blivit några inlägg om kursen. Jag tappade sugen på ett rätt tidigt stadium men har ändå fortsatt gå de flesta gångerna. Det känns som jag är färdig med att lära mig rabbla saker och lägger hellre tiden på sådant som intresserar mig. Däremot har den praktiska biten varit kul. Vi har provat helblint och i ett slags seminarieform. Intressant och lärorikt.
    Jag ska också säga att vi kört kursen i studiecirkelform där deltagarna tagit ansvar för olika områden. Vi har ingen tre-betygare i stan.

    SvaraRadera
  3. Har ni turats om att välja ut vinerna själva?

    3b-kursen i Stockholm är helt och hållet praktisk. Det ska bli en kul utmaning eftersom man sällan får chansen att prova så mycket blint. Johan Tarmet och Peter Axelsson är trebetygarna som turas om att leda.

    Tveksamt bara om man hinner slå i sig tillräckligt mycket trivia. Vi får se...

    SvaraRadera
  4. Nej, vinerna har de utbildningsansvariga, som haft rollen av cirkelledare, valt ut. Jag tycker det verkar vara ett vettigt upplägg. Köra den praktiska biten o låta deltagarna sköta pluggandet själva. Det man behöver är väl en packe gamla tre-betygsprov som instuderingsfrågor.

    Om man hinner eller inte är väl en prioriteringsfråga...

    SvaraRadera
  5. Är det ö h t en struts? I så fall är det en odlad, ty strutsen lever vilt endast i Afrika. Det kanske är en mytologisk indiansk fågel? En alfa-hanne?

    SvaraRadera
  6. Vi deltog i ett "övningsprov" som Malmösektionen arrangerade för sådär 4-5 år sedan. Klart kämpigt och ambitionsdämpande med exempelvis 90-tals viura i uppställningen.

    Jörgen - För att citera Holgers far i "Plötsligt i Vinslöv":
    -Va ä dä för en kraugejävel?

    /Patrik

    SvaraRadera
  7. @Patrik: :D . Det kanske är en sparvajävår? Eller en muckarduva?

    SvaraRadera
  8. Jörgen o Patrik ! Jag vet att ni är månkunniga men inte att era kunskaper även omfattar ornitologin

    SvaraRadera
  9. Jorå s'att - det är inte bara kaffegöken som känns igen. Men vad det egentligen är för pippi på etiketten kanske vi aldrig får veta...

    SvaraRadera
  10. Nej, jag fick ingen ro. Jag var tvungen att uppsöka producentens hemsida för att få svar. Och det är faktiskt en struts: "The characterisation of the ostrich on the label symbolises the joining of the earth and the sky. The Argentinean Mocovi Indians captured this through paintings in the caves they inhabited and through different legends that were passed from generation to generation."
    Djup symbolisk mening här, alltså, och ett påstående att strutsen fanns i Sydamerika långt innan den kunde importeras från Afrika. Kanske en effekt av att kontinenterna en gång hängde samman? Eller seglade kanske invånarna i Sydamerika över Atlanten långt innan Columbus gjorde det? Den sydamerikanska strutsens historia är en som återstår att utforska.

    SvaraRadera
  11. Ingvar - Som hängiven Bird-fan är ornithology något av ett favoritämne :-)

    Jörgen - Skönt att du gick till botten med det här gäckande problemet. Frågetecken är till för att sträckas ut!

    /Patrik

    SvaraRadera