torsdag 7 januari 2010

Kallt som fan (temperaturloggen - vinter)

Nu är det bistert. Jag har naturligtvis inte följt Espings och Finare Vinares råd inför vintern och skaffat ett värmeelement till källaren. Jag vet, det finns billiga sådana med bra termostat som gör att värmen håller sig stadigt på 10 Celsius och så kan man sitta i stan i den goa värmen och mysa över hur ens viner stadigt och enligt strikt fysikalisk logik mognar till fulländning i stugan under optimala förhållanden.

Men vad är väl det mot lite vardags-edge? Under onsdagskvällen uppmättes temperaturen i källaren till 4 grader. Det är ju inte bra, men heller ingen direkt katastrof. Direkt katastrof blir det förstås om det blir minusgrader och vinet fryser. Fast visst är det så att alkohol i sig sänker fryspunkten? Jag söker mig till Systembolagets frågelåda för vägledning.

"Vin fryser fortare än man tror", konstateras det där - torrt, sakligt och utan pardon. Grattis, tänker jag. Med en alkoholhalt på cirka 12 % blir vinets fryspunkt ungefär 4 minus, läser jag vidare. Där är dagens trend med ökad alkoholhalt i vinet en klar fördel, det vanliga nu är ju snarare 14 än 12 %. Så -5 borde, i yttersta nödfall, kunna gå bra i meningen att undvika en fryst vinsamling. Och visst ska det mycket till för att det ska gå under noll i en matkällare?

Å andra sidan. Det är kallt som fan i den skånska luften, och skånsk råkyla är inte att leka med. Nu utlovas dessutom ännu kallare väderlek framåt helgen, tio till femton minus. Så jag tror det går åt helvete. Hur var det nu österrikarna gjorde - hällde glykol i vinet, va? Fast det blev heller inte så bra.

Som sagt: vardags-edge.

13 kommentarer:

  1. Undra vad som är sämst av 4 grader varmt eller 25 grader varmt eller växlingarna mellan dessa. Är det någon som vet eller är allt man läser individuella notiser bara. Det kanske är så helt enkelt att vin är ganska rock n roll och tål lite knäskrap.

    P.

    SvaraRadera
  2. P! Det råder, som med det mesta, delade meningar. De flesta tycks överens om att så jämn temperatur som möjligt är det viktigaste. Ligger denna jämna temperatur dessutom på 8-10 grader utvecklas vinet lugnt och fint. Högre temperatur: utvecklas snabbare. Lägre: långsammare. Så vid en temp på 4 grader råder väl nåt slags status quo. Fryser vinet är det inte alls bra, så mycket är väl klart, och kring 25 känns det intuitivt lite svettigt för saften men vem vet? Jag tror det delvis är som du säger: vin är tåligare än man förleds att frukta när man läser alla råd om förvaring. i a f om det är bra shit i utgångsläget.

    SvaraRadera
  3. Med bistra temperaturer neråt -17 här i Stockholm rasade även vår källare till 7 grader hastigt och lustigt. Men så följde vi Spinal Taps kloka råd och drog upp elementet till elva så nu lär det snart osa rock'n'roll där nere.

    Varför inte köpa ett billigt elolje-element så kan du koppla av, Jörgen? Åtminstone tills nästa elräkning kommer...

    SvaraRadera
  4. Hur försvaras vinerna på kontinenten då? Känns knappast som vinkylarna duggar tätt där nere och alla sitter väl inte på källare heller. Har för mig jag läste många har de i garderober, under trappor och ofta i temperaturer uppåt och runt 25-30 grader och de påstod det var niema problema. Men bor man i italien kanske man har en annat förhållande till viner. Att ingen exprimenterar mer med detta. Köp 6 flaskor. Låt hälften ligga i optimala förhållanden i några år och låt de andra pinas i värme, växlingar osv och sen smaka av skillnaden. Men jag erkänner. Mycket charm består i att vårda sina barn :)

    P.

    SvaraRadera
  5. Jag måste fråga vad du får för luftfuktighet i källaren?

    SvaraRadera
  6. @Martin: Eiswein på syrah-bas - kan bli en surrealistisk landvinning à la Nord.

    @Sybariterna: varierad - toppen säger mördarsniglarna på sensommaren, torrt som gammalt snus så här års.

    @P: jag hade en sån jämförelse på g men blåste den gm att dricka upp skafferiexet (varmt på sommaren, kallt på vintern) nyligen

    @F&V: får väl bli ett element om det ska fortsätta på det här viset. MSÄ har redan genomdrivit viss konstant stödvärme i huset som sådant, vilket gynnar både lufttemperaturen som samtalsklimatet vid ankomst innan kaminen hostat igång. Så värst mycket rock'n'roll är det ivfsh inte så här års, mer såna där dunpåsar på fötterna och filtar som gör att man liknar kåldolmar

    SvaraRadera
  7. ok, vad säger man då om att det ska vara hög luftfuktighet? räcker det med flaskorna liggandes, det finns såklart flera bud även på detta område.

    SvaraRadera
  8. @Sybariterna: inte bra med torr luft, skulle säkert många utbrista. Jag pallar inte riktigt oroa mig för det. Är det fuktigt kan man ju fixa det med en avfuktare, men om det är torrt... hur gör man det vått? Jag har iofs inte varit i många vinkällare, men de jag besökt har inte precis drypt av fukt

    SvaraRadera
  9. Jörgen ! Torr luft hanterar man väl med en luftfuktare. Du behöver alltså köpa ett element med termostat, en avfuktare och en luftfuktare för att vara på den säkra sidan. Är det inte bättre att ställa till med ett redigt gille ?

    SvaraRadera
  10. @Ingvar: Ja, det för med sig en del, verkar det som. Ägodelar - bara bekymmer... Det kanske blir ett kalas med frostnupna viner, eller en jäkla stor gryta på ävjan

    SvaraRadera
  11. Ständigt denna vånda! Här kan du läsa mina senaste källareskapader och slutsatser:
    http://amatoronologerna.blogspot.com/
    /Erik

    SvaraRadera