tisdag 2 december 2008

Julöl 2008 Akt 3 Hibernation Ale vs Solstice d'Hiver

Åter till julölen. Idag föregicks provsmakningen av en rejäl löprunda i snöblandat regn och motvind. Egentligen hade det kanske passat bättre med en glöggtest men istället fick det bli ett par rejält värmande vinteröl.

Jag började med en Hibernation Ale , en old ale från amerikanska Great Divide. Färgen är klar och genomskinligt rödbrun. Det bildas ett kraftigt skum vid upphällningen. Doften känns mycket julig och ger associationer till engelsk julkaka med ingefära och apelsinmarmelad. Här finns också något som påminner om gammalt rågbröd. Smaken är mycket fyllig och alkoholsöt med en markerad efterbeska. På något sätt känns ölen gammal, ofräsch och alldeles för tung. Rent smakmässigt skulle den kanske kunna funka till en del av julmaten men med dryga 8% är den för stark. Jag drack ett litet glas och resten åkte ut i vasken.

Nästa öl är ett barley wine från Canada. Här kan vi snacka om att vara nischad. Solstice D'Hive
bryggs av Brasserie Dieu du Ciel. Jag vet inget vare sig om ölen eller bryggeriet men det hamnade i min korg på grund av etiketten. Den fick mig att tänka på de vansinnigt dyra privatpressade LP-skivor med psykedelisk paganistisk folkmusik som jag en gång i tiden lyssnade på. Solstice d'Hiver är några nyanser mörkare än Hibernation Ale. Doften är stor och fruktig med aprikos, fikon och engelsk apelsinmarmelad med tjoct skurna skalbitar. Smaken är imponerande. Här finns en stor fyllighet och egentligen är den inte så olik Hibernation Ale. Den avgörande skillnad är Solstice D'Hives stramhet. Den håller ihop. Den kraftiga beskan och torrheten stramar upp och gör ölen mycket njutbar. Jag skulle vilja beskriva Solstice d'Hiver som tung men inte överviktig, kraftig men inte slapp i hullet. Alkoholhalten är skrämmande, nästan 10% men det är inget som stör rent smakmässigt. Definitivt inget för julbordet men perfekt för stilla kontemplation och några bitar Primadonna. En av de bästa öl jag druckit i år och definitivt den mest vinösa. Kan varmt rekommenderas till vindrickare.

7 kommentarer:

  1. Esping! Den där etiketten på Solstice d'Hiver är verkligen psykedelisk. Jag håller med om att det är en trevlig brygd för en stunds kontemplation, med eller utan ost.
    Synd på Hibernation, jag vill minnas att jag drack förra årets upplaga med visst välbehag

    SvaraRadera
  2. Trisse !
    Så du har också testat Solstice d'Hiver, jag tyckte den var ruggigt bra. När det gäller Hibernation Ale så handlar det nog mest om att jag inte gillar stilen. För mycket sötma och alkohol till för liten kropp.

    SvaraRadera
  3. Esping! Den senaste tiden har du fått dra ett tungt lass på julölsfronten, mina inlägg har varit sparsamma. Det beror dock mer på andra omständigheter än att jag inte provat en och annan sort, bland annat Solstice d'Hiver. En dryck att återvända till innan tomten knackar på dörren

    SvaraRadera
  4. Ett litet inlägg från Herr K!
    Smakade i veckan som gick av Hibernation Ale och tyckte själv att det var en mycket god och fyllig öl,dock hade den en viss spritighet i sin smak.Därefter drack jag en Midvinternattens Mörker från Sigtuna Brygghus.Först blev jag helt förundrad.En tung rökig smak som kändes nästan fadd och instängd. Men efterhand kom smaken av nejlika och muskot.Den blev bättre ju mer man smakade, men det räcker med en gång. Hibernation vill jag däremot gärna dricka igen, trots sprigheten.
    Ser fram emot och återkommer angående Solstiche d´Hiver och andra julöl. Bäst hitills tycker jag att St.Peters Winter Ale är. Med Dugges Rudolf Ren på andra plats.

    SvaraRadera
  5. Herr K !! Välkommen till bloggen !
    På min inofficiella lista toppar Oppigård Winter Ale men då jar jag ännu inte provat Rudolf Ren, Mysingen eller St Peter. Det kan m a o bli vissa ändringar

    SvaraRadera
  6. Kul med lite annorlunda julöl. Inget det finns något överflöd av i mina trakter direkt. Varken bryggerier eller försäljningsställen. Jag gillar även dina vintester som förhoppningsvis skall ge mig lite vintips till osten.

    SvaraRadera
  7. Tack för de vänliga orden !! Visst är det kul med julöl. Att göra ett starkare och smakrikare öl till jul en gammal tradition som hängt med sedan vikingatiden. Sedan är det ju fint med något som markerar årstidernas växlingar nu när man kan få tomater och kräftor året runt :)

    SvaraRadera