lördag 29 november 2008

2006 Yrnm

Muskat-druvan uppträder i en mängd olika skepnader runt om i Italien. Söt och bubblande i Asti. I Piemonte finns också en passito-variant med intensiv sötma. I Trentino produceras ett torrt och hyggligt aromatiskt vin på druvan. På Sicilien gör man en uppspritad variant som säljs under druvans lokala namn Zibibbo. Muskat-varianten som används på Sicilien heter annars moscato d'Alessandria vilket borde tala för ett egyptiskt ursprung. På ön Pantelleria befinner man sig nära druvans ursprungsort och där används den till ett fantastiskt dessertvin; Moscato di Pantelleria.

En av Pantellerias främsta producenter, Miceli, gör även det helt torra muskat-vinet Yrnm. Vinet har en mycket speciell färg. Det är har en ljust guldgul nyans som reflekterar ljuset på ett mycket speciellt sätt. Det är nästan omöjligt att inte framkalla bilder av Siciliens sol när man betraktar vinet och snurrar det i glaset. Doften är intensiv och väcker förväntningar på ett sött vin. Den är mycket druvig och muskat-typisk. Jag hittar honungstoner, kryddighet, doft av gula plommon och blommor men också ett lite förvånande inslag av kåda. Intressant och väldigt trevligt att sitta och nosa på

I munnen känns vinet oljigt och fett. Smaken är också rund och fyllig. Den följer aromerna rätt väl men här tillkommer en rejäl dos ingefära . Smaken hänger kvar en bra stund i munnen och mot slutet dyker det upp en inte alls oangenäm liten bitterhet.Bra syra hindrar vinet från att bli platt . Ett mycket personligt och spännande vin där man kan dra vissa paralleller till Gewurztraminer och Viognier. Det är inte helt enkelt att matcha Yrnm till mat men jag skulle kunna tänka mig att dricka det till olika typer av asiatisk mat. Eller varför inte en bit munster. Å andra sidan är det ett utmärkt meditationsvin och frågan är om det inte funkar bäst helt utan ackompanjemang

19 kommentarer:

  1. Låter gott och måste testas! Överlag är jag dålig på vita italienska(Planetas och Casal di Serra har dock stått på bordet) men jag ska på prova på Yrnm och något gott från Friulien, ja, det ska bli av nu ;)

    SvaraRadera
  2. Hej ! Jag vet inte om Yrnm sålts på SB, jag köpte vinet i Italien i somras. Jag åker snart ner och ska se om det går att trycka ned någon flaska i väskan. Det brukar bli lite trångt...

    SvaraRadera
  3. Låter som ett intressant vin men det lär bli svårt att få tag på, kanske i Danmark?. Ett annat vin som förhoppningsvis fortfarande går att få tag på är Viu Manent, Colchagua från Chile(nr 99161) för 89 kr. En ren Cabernet Franc utan de gräsiga, paprika tonerna som man oftast hittar i Loire och Brx ett fynd vin som man kan lura många med på en provning. Enligt producenten blir det bättre med ca 4 till 6 år lagring.

    SvaraRadera
  4. Jag kan lika gärna passa på att fråga, vi har ju pratat om Friulien, vad tror du om Atems Cicinis '06. Finns på nedsatt pris 143kr (ord.pris 179 kr)

    SvaraRadera
  5. Anonym ! Jag gjorde en framgångslös sökning på danska Google. Får du något napp när det gäller dansk till Micelis viner blir jag glad om du meddelar. Jag har provat några av Viu Manets viner och jag vill minnas att det var deras Sauvignon Blanc som jag gillade bäst. Tror inte jag har druckit deras Cabernet Franc men det borde jag tydligen göra. Tack för tipset.

    Fredrik ! Vi får kanske försöka få till någon provning av obskyra vitviner. Jag tycker det är så kul att upptäcka nya druvor och områden. Extra kul när det är en gammal lokal sort som Zibibbo/Muskat. När det gäller Attems Cicinis så är det en blend på sauvignon, pinot bianco och tocai (friulano). 03:an fick ett fint mottagande av Veronelli. 06 anses som ett väldigt bra år i Friuli och Attems verkar vara en rätt ny men mycket seriös producent med stora resurser. Det är ett samarbete mellan två aristokratiska familjer Conti Attems och Marchesi De Frescobaldi. Så jag avråder dig å det bestämdaste från att göra några som helst beställningar. Du bör åtminstone under alla omständighetervänta till sådär 10.15 imorgon. :)

    SvaraRadera
  6. Haha, you little devil you! Håll era klåfingriga tassar borta ;) Det finns ett gäng i Malmö såg jag.

    Det låter som du redan har ett par flaskor hemma av det som närmast låter som en absolute dream :) Tror den kan passa bra till http://recept.nu/1.34395/anders_leven/galant_pasta_med_getost_och_basilika

    likväl som en ostbricka på pecorino :)

    Tack för infon.

    SvaraRadera
  7. Tyvärr har jag inga flaskor hemma... Ännu... Jag konsulterade bara I Vini Di Veronelli. Jag var däremot inne på Attems hemsida (www.attems.it). Där kan man läsa att vinet till 60% består av sauvignon vilket låter bra. Den har jästs och lagrats ett år på nya barriquer vilket låter mindre bra. Det lät också som att vädret inte var optimalt 06 men att de var nöjda med kvalitén men inte med kvantiteten. Receptet låter inte dumt alls. Kan förresten tipsa om Fred Plotkins väldigt trevliga kok- och vinbok Terra Fortunata som helt fokuserar på Friuli.

    SvaraRadera
  8. Måste nog hålla med om att fatlagringen kanske inte är min melodi heller, men vad tusan!

    SvaraRadera
  9. Till Esping, efter mycket sökande hittade jag en firma i Danmark www.lago.dk som tidigare haft Micelis viner, dvs deras röda som fick mycket högt betyg i www.vinavises,.dk för ett antal år sedan, puuuh. Men deras länkar vidare kan jag inte rekommendera, jag står ibland inte ut ut med inkompenensen på hemsidor. När man klickar på vin hamnar plötsligt i Portugal eller varför inte en kryssning i Västindien. Jaja nog gnällt hoppa på lago och hör av dig. Tack för tipset om Attems Cicinis, låter spännande.

    SvaraRadera
  10. Hej Anonym ! Vilket jobb du lagt ner ! Visst är det frustrerande när man vet att man sett något någonstans men inte kan placera det. Vore spännande att prova något av Micelis röda. Har också läst en del positiva omdömen. Tro dock inte att dessa odlas på Panetelleria utan på Sicilien. De har nämligen två anläggningar. Var inne på Lagos hemsida och håller med dig. När det gäller Attems Cicinis så har jag beställt några flaskor men fått lite second thoughts. Tror inte att det är riktigt min grej men vi får väl se

    SvaraRadera
  11. Hallå Esping, har du provat vinet, eller har du bara "misstankar" om faten?.

    SvaraRadera
  12. Jag har inte provat men misstankarna är välgrundade. Attems hemsida talar om ett år på nya barriquer. Att jag ändå beställde beror på en kombination av nyfikenhet och en lust att prova allt från östra Friuli. I värsta fall får det väl bli julklappar ;)

    SvaraRadera
  13. Elsing/Lusten att prova är en bra inkörsport till det mesta i livet. Jag skall beställa några flaskor. Sen får vill se. Vad är det mest "konstiga" vinet du har provat, ang druvor, märkliga "slott", etc.

    SvaraRadera
  14. Det märkligaste vinet... Det måste vara det äppelvin som jag och Trisse gjorde någon gång i tidernas begynnelse. På senare tid kan det vara Scureks torra Piccolit. I Friulien gör man söta dessertviner på denna mycket svårodlade och ovanliga druvsort men slovenske Scurek gör ett helt torrt och mycket alkoholstarkt vin. Stor, söt och parfymerad doft talar om ett sött vin. Jag ska fundera vidare.

    SvaraRadera
  15. Tissots viner från Jura som faktiskt finns i beställningsortimentet är också mycket speciella, mycket uttalad syra och oxidativa toner, viner att älska eller hata. Prova deras vin jaune eller något annat vitt. En märklig upplevelse.

    SvaraRadera
  16. Tack för tipset om Jura vinet. Du har rätt i att det röda vinet från Miceli är gjort på Sicilien, en Cab S blandning var det jag hittade hos Lago men som sagt idag verkar det inte som dom har något alls. Det jävligase vin alla som jag har druckit var ett vin som några kamrater gjort av Lap Sang the, snacka om rökigt men onekligen orginellt. Rosè vin från Bali var heller ingen höjdare och en gång hade någon släpat med sig en chardonnay från norra Indien, gissa om någon prickadeden rätt på blindprovningen?. Svar nej.

    SvaraRadera
  17. Anonym !
    Det finns väl en gräns bortom vilken upplevelsen enbart blir märklig/obehaglig. Stt dricka märkligt dåliga viner är ju inte så kul

    SvaraRadera
  18. Esping , jag håller med ibland är det bäst att låta bli.

    SvaraRadera