När jag fick höra talas om att det fanns ett danskt osvavlat naturvin som dessutom var gjort med en kortare tids skalkontakt blev jag nyfiken. Jag lyckades hitta en flaska av 2014 Johanniter och för första gången drack jag ett skandinaviskt vin som verkligen imponerade. Jag upplevde vinet som rent, lätt friskt och äppligt, lite blygt och försynt. På något sätt nordiskt i sin stil. Nyfikenheten växte ytterligare och jag tog kontakt Daniel Milan, mannen bakom Vexebo Vin för att undersöka möjligheten att besöka gården. Några dagar senare kom ett mail med en inbjudan om att delta i skörden av Solaris.
Daniel Milan är bildkonstnär och vinmakare. Han planterade sina första vinstockar 2007 på ett hektar mark han arrenderat av föräldrarna. Idén var att visa att det går att göra ett danskt ekologiskt vitt vin av hög kvalité som kan matcha det nya nordiska köket.Att göra naturvin blev en naturlig förlängning av den ursprungliga idéen. Första skörden var 2010. Idag finns Vexebos viner på flera av Köpenhamans toppkrogar, inklusive Noma och Geranium. Och inte som en kuriositet utan för de platsar.
"Jag utbildade mig på Den Ökologiske Landbrugsskole i Danmark. Sedan har jag bott och arbetat på Hegnstrup, ett ekologiskt lantbruk. När det gäller själva vinmakandet har jag lärt av danska och tyska kollegor. Jag lär också av min vinmakare Niels Frees på Anisse Vingaard som jag har ett nära samarbete med" förklarar Daniel
Att delta i skördearbetet var verkligen kul. Daniel har samlat ihop runt 8-10 personer bland släkt och vänner. Dagen inleds med morgenmad och avslutas med en lång frokost. Däremellan skördas ett ton solaris som är Vexebos signaturdruva. 2015 är det bara solaris som skördas. Johanniter, monarch och regent håller inte måttet. En del av dessa komposteras medan något eventuellt vinifieras för privat konsumtion.
Daniel betraktar Vexebo som något av ett naturreservat för vin. Han arbetar inte biodynamiskt då han inte kan vara närvarande i vingården så mycket som krävs. -Jag odlar marken och har arbetat med att stärka minkro- och makro-livet. Allt arbete sker manuellt för att undvika att jorden packas för hårt. Jag följer noggrant varje enskild planta och tillbringar så mycket tid jag kan i vingården. Skörden görs ju som du sett manuellt. Skördeuttaget är mycket lågt och dåligt druvmaterial komposteras och går tillbaka till marken berättar Daniel.
Idag görs vinifieringen hos Anisse Vingaard som ligger i närheten. Planen är att med tiden skaffa en egen anläggning på gården. "I källaren är det minimal intervention som gäller. Naturjäsning, inga kemikalier, inget svavel. ingen klarning, ingen filtrering och lagring sur lie på ståltank. Stor noggrannhet och god gygien. Gott hantverk helt enkelt" säger Daniel.
Efter några timmars arbete är det dags för frokost för de som arbetat med skörden. Till maten dricker vi naturligtvis Vexebos viner. Fantastiskt kul att få prova vinerna såhär på plats. Det finns en klar linje i alla Daniel Milans viner. Renheten och friskheten är ett typiskt drag, det lätta, eleganta och lite blommiga ett annat. Daniels tanke om viner som ska fungera till det nya nordiska köket är konsekvent genomförd. Vinet som verkligen sticker ut är 2014 Solaris som har mer kraft, djup och rondör än de övriga. För mig känns projektet med Vexebo Vin som ett verkligt pionjärarbete som har framtiden för sig. Daniel kommer att samla på sig erfarenheter och stockarna är fortfarande unga. Det ska bli spännande att följa fortsättningen.
Spännande läsning! Var ligger de här vinerna i pris ungefär?
SvaraRaderaInte helt billiga. Jag handlade på Torvehallerne i Köpenhamn och jag tror priset låg på strax under 300 DKK
SvaraRaderaVäldigt spännande och mycket intressant läsning. Vi lägger Vexebo på minnet!
SvaraRaderaKul med vinet, men det är min själ bonaden jag vill ha!
SvaraRaderahttp://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-ekonomaten-varken-nyttigare-eller-miljovanligare
SvaraRadera@FV Vad är det du vill säga med länken ?
SvaraRadera