Jag var på väg att skriva om Pabiots 2013 Pouillyy Fumé häromveckan men fick besked från impotören Bristly att den sålt slut direkt. Igår kom beskedet att vinet blir tillgängligt igen nästa vecka. Således läge att öppna sista flaskan för en ny provsmakning och plötsligt blev det meningsfullt att skriva några rader om vinet. På något sätt så säger redan etiketten allt som behöver sägas. Rent, klassiskt, stilfullt och avskalat. Allt som behövs finns där, allt onödigt bortplockat. Doften känns initialt nästan chockerande sparsmakad, motsatsen till nidbilden av aggressiv sauvignon blanc. Här finns framförallt citrus och mineraler. Smaken är elegant och i perfekt balans. Känns nästan viktlöst samtidigt som vinet har pondus. Fina syror, mineraltoner och lång ren eftersmak. Jag gillar verkligen det här och kommer definitivt att fylla på när nästa sändning blir tillgänglig. Ett par flaskor för konsumtion i sommar och ett par att spara
Som en jämförelse öppnar jag 2011 Ronc Soreli Sauvignon Vigna dei Peschi från Colli Orientale. Här har vi att göra med ett helt annat uttryck. Vinet har lagrats nio månader sur lie på betong och ståltank.Vinet är guldgult i färgen. Doften är aromatisk men inte aggressiv. Här finns honung och topisk frukt som möter grön paprika, tomatblad och örtkryddor. Mycket tydliga, områdestypiska mineraltoner. Smaken är fyllig, kraftfull och speglar doften väl. Lagringen har gett vinet en viss rondör och slipat kanterna. Fortfarande bra syra och nästan salt avslutning. En verkligen klassisk friulansk sauvignon
Två väldigt olika sauvignon blanc-viner. Båda tilltalande och det är skönt att inte behöva välja... För stunden känns det dock som att SB från Loire definitivt är något jag ska gå vidare med. Har någon lite bra tips lyssnar jag gärna.
Upptäckte just att vinet finns i beställningssortimentet men bara för leverans inom Västra Götaland via importören Samott.
Den felande länken mellan den här posten och alla de som handlar om orangeviner måste väl vara Franz Strohmeiers Sonne 4? Solmogen sauvignon med en månad på skalen...
SvaraRaderaDen är typ det godaste av druvsorten vi hittills varit med om (ursäkta, salig Didier Daguenau & bröderna Cotat men det här var något helt annat ;)
Jo, jag provade Strohmeiers sauvignon hos Ved Stranden. Bra men bäst hittills vet jag inte om jag tyckte att det var. Cotar, Miani, Movia, Rosa Bosco, Venica&Venica m fl m fl gör alla fina grejer med druvan. Men som sagt, jag vill bekanta mig mer med Loire och deras duktiga SB-hantverkare
SvaraRaderaInstämmer för övrigt helt om Pabiots 2013 Pouilly-Fumé. Underbart vin.
SvaraRaderaFörresten var det Sonne 3 eller Sonne 4 du provade på Ved Stranden? (det verkar som att fyran är bättre)
SvaraRaderaIngen aning om det var 3 eller 4. Gissningsvis 3 om den kom innan 4 för det var inte i år
SvaraRaderaRosa Boscos 2007 som du hade med dig hem till oss för 5 (!) år sedan var fantastisk och förmodligen det bästa jag smakat av druvan. Ska absolut prova Pabiot om det går att få några flaskor till Göingemetropolen.
SvaraRadera/Patrik
Lär också göra ett nytt försök med Pabiot. Men sb:s vägar äro rätt outgrundliga va?
SvaraRaderaÄr det 2014 som kommer vid påfyllningen då? Inte nödvändigtvis en nackdel eller?
SvaraRadera@itviner @johannes SB är fpålitliga i sin opålitlighet... men säkert kvalitetssäkrade, kundorienterade och certifierade på längden och på tvären.
SvaraRadera@MH har ingen koll. Kanske kan Gabriel berätta
SvaraRaderaRichard Hemming hyllar 2014 reservationslöst på Jancisrobinson.com:
"The Muscadets encapsulate everything unique and delicious about that appellation, making leesy, citric, fulsome wines. Sauvignon Blancs offer precision and minerality while the Chenins range from waxy and rich to compressed and austere.
In short, it is a vintage to buy indiscriminately, and should please all palates."
FV: Låter ju lovande, tack!
SvaraRadera