Upplägget är enkelt. Prova sex viner, prova om det du gillar så länge vinet räcker, ät gott och ha kul. De höga pretantionerna lämnas hemma. Ambitionerna sträcker sig inte längre än att ha kul. Provningen är över när siste man går. För min del är det här det roligaste jag gjort i vinprovningsväg. Publiken har varit en blandning av allt ifrån inbitna vinnördar till allmänt nyfikna. Fördomar om att naturviner skulle kräva tillvänjning eller vara svårbegripliga har fått sig en rejäl törn. Själv tycker jag att det vilar något nästan poetiskt över situationen när en parant dam ber om en tredje påfyllning av Foradoris amforalagarde nosiola.
Vinerna som provades var
Elisabetta Foradori (Trentino)
Fontanasanta, Nosiola Vigneti delle Dolomiti Igt 2010
Arianna Occhipinti (Sicilia)
Il Frappato Sicilia Igt 2010
Alice Bonaccorsi (Sicilia)
Valcerasa, Etna Rosso DOC 2007
Michela Carlotto (Alto Adige)
Di Ora in Ora, Lagrein Alto Adige DOC 2009
Nadia Verrua (Piemonte)
Barbera d’Asti Superiore DOC 2007
Elisabetta Dalzocchio (Trentino)
Pinot Nero Vigneti delle Dolomiti Igt 2008
Fontanasanta, Nosiola Vigneti delle Dolomiti Igt 2010
Arianna Occhipinti (Sicilia)
Il Frappato Sicilia Igt 2010
Alice Bonaccorsi (Sicilia)
Valcerasa, Etna Rosso DOC 2007
Michela Carlotto (Alto Adige)
Di Ora in Ora, Lagrein Alto Adige DOC 2009
Nadia Verrua (Piemonte)
Barbera d’Asti Superiore DOC 2007
Elisabetta Dalzocchio (Trentino)
Pinot Nero Vigneti delle Dolomiti Igt 2008
Och menyn
Cannelloni med ricottaost, kød og krydderurter i tomatsovs
Grillede aubergineruller med skinke og ost serveret med ovnstegte
peberfrugter
Pancetta med svampe, porre og persille serveret med grillede marinerede squash
Aubergine skiver i lag med tomat og ost
Capocollo – tørret nakkefilet
Speck – tørret røget bov
Fennikelpølse – toskansk specialitet
Branzi – komælks-ost fra Lombardiet
Pecorino – fåremælks-ost fra Sardinien
Kronärtskockssoppa med rödbetsbröd
Kaffe eller té med lavendelskorpor
Vinerna var precis så bra som förväntat. För mig blev kvällens vin Elisabetta Dalzocchios Pinot Nero. Spännande och komplex doft. Slankt, friskt med bra bett i tanninerna. Lite mer struktur än vad jag vanligtvis hittar i pinoter från Trentino/Alto Adige. En annan ögonöppnare var Michela Carlottos Lagrein. Nästan svart i färgen med massor av charmig primära fruktaromer, lakrits och violer. Smak med rejält frukthull, fin syra och distinkta tanniner. Jag ser verkligen fram mot att få prova hennes pinot nero. De andra vinerna var inga nyheter men var lika bra som de brukar vara.
Den provningen skulle man gärna suttit in på, Bravissimo :)
SvaraRaderaInstämmer, å det grövsta! Vilket sortiment den mannen har.
SvaraRadera/Patrik
Låter som en strålande idé och provning!
SvaraRaderaGreat concept om man säger. Hur blir man lokalbefolkning?
SvaraRadera/Peter
Ni är välkommna, hela högen !!
SvaraRadera