Grillviner, naturligtvis borde vi skriva om grillviner. Inte så lätt när man helst av allt sippar slanka norditalienare och käkar långkok. När sedan solen gassar och stan toppar värmeligan så funkar det bara inte längre. Bara att damma av grillen, plocka fram några lite kralligare grejer och hålla god min. Snart är det ju höst igen gudbevars...
2007 Domaine du Gros Noré Bandol är en traditionell blandning på 75% mourvedre som sekonderas av lite cinsault, grenache och carignan. Vinifierat som vin ska vinifieras och lagrat på 60-hl foudres. Till en början känns vinet vresigt och knutet men tre timmar på karaff ha en positiv inverkan på sakernas tillstånd. Doften är precis så redig som man kan förvänta sig. Södra Frankrike i ett nötskal. Generöst med mörk frukt, plommon och körsbär. Här finns lavendel, lakrits, olivtapenade och grillat kött.
Smaken är kraftfull och precis i linje med doften. Inget finlir här inte. Ruffigt, rustikt och rejält. Möjligen lite dålig balans mellan sötma och syra. Rejäla tanniner men lite klen eftersmak. Gör jobbet väl till en grillad entrecote och peperonata. Kostar 215 kr hos e-wine. Varuprov
2009 Kilikanoon Killerman's Run Shiraz Grenache är en 60-40-blandning som lagrats i två år på en blandning av använda franska och amerikanska barriquer. Doften är stor och öppen med fullmogna mörka bär, eucalyptus, peppar, kryddörter och vanilj. Smaken fyllig, fruktig med anständig syra och mjuka tanniner. Publikt och inställsamt som det förslår. Inte dåligt men heller inte min grej. 150 kr hos e-wine eller 165 på systembolaget. Varuprov
Vi åt en grillad djävulskyckling med tabouleh och tsatsiki ikväll. Bruno Clairs 2010 Marsannay Rosé gjorde jobbet.
SvaraRaderaEfter Vinosapiens entusiastiska rapport hade vi rätt höga förväntningar på nollsjuan från Gros' Noré. En solklar besvikelse, tyckte vi. Inget lyft i doften, inget grepp i tanninerna, syrorna var besvärande låga och alkoholen alltför hög.
Det var det som skulle bli min konklusion, att vi faktiskt inte är hänvisade till sötfruktiga femtonprocentare bara för att det ska grillas.
SvaraRaderaJag hade också höga förväntningar på Gros Noré och de infriades inte helt men blev heller inte störtbesvkien.
Just uppfattningen att det ska korkas upp viner som man inte uppskattar att dricka i vanliga fall (läs: sötfruktiga 15-procentare) bara för att det ska grillas, har jag också stört mig på. Ett gott vin är ett gott vin, grillen framrullad eller ej.
SvaraRaderaVi smakade Gros Noré hemma hos VS bredvid C.Galassos Rudero och det är ju inte på något vis en idealisk utgångspunkt för något vin...
Att inte Kilikanoon Killerman's Run Shiraz Grenache är din grej Ingvar, kom som något av en total chock. ;)
/Patrik