tisdag 29 mars 2011
Speed-dating i Nîmes
Jag ska försöka sammanfatta första dagens upplevelser i den lilla lucka som just nu uppstått mellan lunch och middag. Gårdagen var en synnerligen omtumlande dag, där vi lyckades stappla hem till hotellet någon gång efter midnatt. Väl där väntade en låda vin på oss i receptionen. Det var vinerna som vi inte hunnit smaka.
Vi anlände till Nîmes med TGV från Paris vid halvtre. Lätt trainlaggade hämtade vi vår hyrbil, försökte hitta till hotellet och upptäckte att vi genast var tvungna att ge oss av till vårt första inbokade besök. Vi skulle till Domaine Scamandre beläget utanför Vauvert, sådär 35 km utanför Nîmes. Kortaste vägen är bäst att tillägga. Vi fick en handfast lektion i att även en GPS har sina begränsningar. Åtminstone i våra händer. Efter diverse felkörningar runt Camargues träskmarker anlände vi hursomhelst till Domaine Scamandre med poliseskort.
Domaine Scamandre drivs av ett tandläkarpar från Paris som såg områdets potential och uppförde en anläggning där den anställde vinmakaren Stéphane Beuret var med från början och utformade byggnaden från grunden. Produktionen är helt ekologisk och man odlar i huvudsak de typiska sydfranska druvorna.
Vi provar domänets basvin Scamandre (c a 22 euro i butik) i tre årgångar. Alla tre årgångarna är imponerande vinbyggen med tydlig syrah-karaktär. Här finns massor av mörk frukt och rostade fattoner i doften. Smaken är kraftfull och rätt tung med rejäla tanniner. Det är väldigt mycket ett vin gjort i källaren. Modernt, internationellt och slipat. Proffsigt till tusen och väldigt välgjort men inte riktigt vår påse längre.
Vi lämnade Domaine Scamandre med stor brådska men utan större saknad för att bege oss till Le Cheval Blanc, vinbaren i centrala Nîmes. Vi anländer sena, svettiga och allmänt uppjagade efter bilturen och finner att en maratonsittning väntar oss. Fem timmars intensivt smakande, ätande och provande gav oss något slags bild av vad regionen har att erbjuda. Det är svårt att inte bli imponerad. Vi provade ett tiotal blandningar av årgång 2007 som alla innehöll syrah och grenache, en del med tillägg av mourvèdre och/eller carignan. Stilarna varierar mellan lite friskare varianter från de norra delarna och tyngre och kraftfullare från de södra. Genomgående hög kvalité och mycket bra i förhållande till priset.
Provningen leds av Nicolas Ponzo som är chef för Costières de Nîmes-konsortiet. Han berättar att man medvetet satsat på att nå ut och marknadsföra sig via vinbloggar, eftersom det varit svårt att få traditionella medier att skriva om området. Nicolas säger också att man exporterar en rätt stor andel av produktionen till marknader som har större öppenhet än den franska.
Vi spräcker alla tidsramar och sitter plötsligt till bords med två vinmakare, Alexis Cornut från Château Guiot och Marie Muller från Cave du Vignerons Createurs. Till middagen provar vi ytterligare ett tiotal viner. Återigen genomgående mycket hög kvalité med ett extra stort utropstecken för den syrah-dominerade 2007 Numa från Château Guiot.
Här någonstans tar mina anteckningar slut, men vi kom lyckligt hem till hotellet där som sagt ytterligare ett dussin flaskor väntade. Samma viner vi provade med Nicolas Ponzo fast nu i årgång 2005... Fortsättning följer...
Häftigt med poliseskort till vinprovning. Jodå GPS har sina begränsningar (åtminstone för mig). Vinet Numa låter intressant. Ert tempo är återigen imponerande.
SvaraRaderaTack för underhållande och lärorik läsning./Höganäs.
@Höganäs: det där var en liten försmak - sedan började programmet på riktigt. Det vi inte hinner med är att dokumentera undervägs, förhoppningsvis kommer det att komma upp inlägg vad det lider.
SvaraRaderaJag måste säga att överlag är vår GPS TomTom mycket pålitlig. Idag knappade vi in koordinaterna för Latitud och Longitud till en vingård (det fanns ingen närmre adress än till närmsta by, såklart), apparaten förde oss på obskyra vägar tills vi landade smack dab på gårdsplanen. Där och då smälte mitt hjärta för den lille gynnaren.
Bara en liten försmak!! Dags att byta ut Barolokepsar mot Syrahsmäck? Skall tydligen revidera min inställning till GPS./Höganäs
SvaraRaderaIngvar har sin barolokeps med sig, men för att inte förarga appellations-konsortiet - som så gästvänligt & föredömlig ordnat allt - har han inte gjort bruk av den mer än sporadiskt. Jag använder av princip aldrig huvudbonad, förutom att jag ibland har vaknat med betongkeps. Det, å andra sidan, kan mycket väl ha att gör med de kraftiga syrah-blandningar man understundom möter i trakten. (En Grenache-luva, stickad och med jordgubbsmönster, skulle jag kanske kunna tänka mig ha på skallen)
SvaraRaderaGrenache luva låter bra. På västkusten intet nytt=samma gamla djävla skitväder detta trots att Helsingborgs Dagblad och andra lovat en stor sol idag. Här behövs mer än luva. Hoppas ni har det bättre!!/Höganäs
SvaraRaderaLängtar tillbaka. Tillbringade förra sommaren i byn Sauve, inte långt från Nimes, och kunde botanisera bland vingårdarna. Blev verkligen positivt överraskad av de många goda grenache/syrah-blandningarna av hög kvalitet.
SvaraRaderaÅkte också på GPS, hamnade ibland på ej körbara vägar men slapp dessbättre poliseskort.
Lycka till./BME
Amenfyfan... lär inte vara avundsjuk på blykepsen imorron bitti...
SvaraRaderaOjojoj pojkar, det här ser inte bra ut - poliseskort redan andra dagen och så alla dessa freebies, jag börjar bli orolig. Håll er undan allt som inbegriper cyklar och elstänsel.
SvaraRadera/Patrik
@Patrik: vi körde nästan över en oförsiktig cyklist, när Ingvar var upptagen med att navigera fram genom de enkelriktade gatorna och jag försökte tyda TomTom:s riktningsangivelser. Annars var vi inte nära några tvåhjulingar. Elstängsel hade vi heller inte - gubevars - någon närkontakt med. Däremot höll jag på att fastna i leran när jag skulle närstudera en gammal syrah-stock. Rena kvicksandsfällan efter ett ösregn, de där vingårdarna! På något ställe fanns det även en damm farligt nära dégustationen, men vi kom torrskodda också från den upplevelsen. Nu har jag - på förekommen anledning - utnämnts till skyddsombud här på Billigt Vin-redaktionen, med befogenhet bland annat att stänga ner farliga provningsplatser. Det här är nämligen ett hälsovådligt kneg med många risker att ta i beaktande!
SvaraRadera