måndag 29 mars 2010
Påsköl-shootout del 1
Ikväll hade jag tänkt att besöka Olympia och se HIF ta emot Änglarna. Trist väder, bekvämlighet och tanken på IFK-huliganer fick mig att föredra den goa värmen på krogen framför en kylslagen ståplatsläktare. Som en uppvärmning inför matchen körde jag och Herr K en påskölsprovning. För att bevara lite av skärpan nöjde vi oss med att smaka hälften av inköpen idag. Resten dricker vi imorgon och då koras även årets påsköl.
Påsköl är en märklig företeelse. Samtidigt som påskölen lanserar många bryggerier även en våröl. Gärna en frisk och lite lättare brygd. Påskölen däremot är ofta rätt lik julölen med kraftig och lite rostad smak. Ser man till årstiden är det lite underligt. Å andra sidan skiljer sig kanske inte påskbordet så värst mycket från julmaten.
Nåväl, det är kul med säsongsöl. Vi börjar med Nils Oscars Kalaspåsköl. Den går i en mörkt mahognybrun färg. Doften ger en del humlearomer och lite rostade toner. Känns rätt anonym faktiskt. Smaken är fyllig och maltig med viss sötma. Bra beska men eftersmaken är kort och stum.
Herr K's kommentar: Inte så dum men lite menlös. Känns som den bryggta av ett engelskt jättebryggeri. Inte något extra liksom.
Vi fortsätter med Sigtuna Easter Ale som är guldgul i färgen. Frisk doft med mycket citrusfrukt i form av citron och mandarin. Jag hittar aromer av örter och earl grey. Riktigt trevligt och vårigt. Smaken är förhållandevis lätt men ändå kraftfull. Aromerna går igen och den har riktigt fin, balanserad beska.
Herr K's kommentar: Mmmm, lättdrucken. Fina aromer.
Oppigårds Easter Ale doftar mycket malt med karamell och smörkola. Även en del humlearomer. Smaken är drygt medelfyllig med lite bitter citrusfrukt och patenterad Oppigårdsbeska. God, men lever kanske inte riktigt upp till de högt ställda förväntningarna.
Herr K's kommentar: Den är fin men visst julölen bättre ?
Kvällens sista påsköl blev Pumpviken Påsköl. Den är nästan lika mörk i färgen som Kalaspåskölen. Doften är mycket kryddig med nejlika och kryddpeppar i främsta rummet. Jag associerar till sillspad, pepparkaka och lakrits. Smaken är ganska fyllig, kolsyran exemplarisk och beskan fin. Lång, kryddig eftersmak som inte vill ge med sig.
Herr K's kommentar: Jag tyckte inte riktigt om den men den blev bättre ju mer man drack av den. Den skiljer sig markant från de andra. Mer julöl än påsköl.
Vi enas utan några längre överläggningar om att Sigtuna Easter Ale är kvällens bästa. Oppigårds klar tvåa och Pumpviken trea. Kalaspåskölen kommer sist utan att vara direkt dålig. I morgon testar vi fyra nya påsköl och korar en segrare.
Sigtuna Röd Påsk bäst i test på GottÖl.se. Nils Oscar Kalaspåsköl blev ordentligt sågat. Se http://gottöl.se/paskol.php för mer info
SvaraRadera