söndag 1 november 2009

The Abominable winemaker in the supermarket


Danske importören A Vinstouw ställde i veckan som gick till med två stora provningar. Flera av deras producenter var närvarande. En av provningarna ägde rum den 31:e på Tivoli i Köpenhamn. Inplanerad i almanackan sedan länge. Tyvärr har jag flera böcker som jag planerar utifrån och en annan talade om att jag lovat döttrarna en helkväll med Michael Jackson-spektakel och restaurangbesök. Ett mail från A Vinstouws Preben Plougmann räddade helgen. Tre av hans producenter skulle vara på Superbest i den mycket välmående Köpenhamnsföroten Charlottenlund och presentera sina viner. En av de tre var Philippe Gimel, vinmakare på och ägare till St Jean du Barroux. Jag provade Gimels vita 05:a för några veckor sedan och vinet fick mig fullständigt på fall. Sedan den flaskan har jag varit extremt nyfiken på hans röda.

Det finns två Superbest i Charlottenlund. Jag valde naturligtvis först fel och hamnade i den vanliga butiken. Här serverade en representant från AMKA vin i snapsglas av plast. Vidare till nästa ställe fem hundra meter längre bort. Det verkar gå ett slags osynlig linje genom Charlottenlund. Plötsligt står det Jaguarer och Range Rovers istället för små japaner på parkeringsplatserna och jag är utanför luxus-varianten av Superbest. Här är de tre vinmakarna i full färd med att servera kunderna vin i riktiga glas. Här finns det vatten att skölja med och bröd för att rensa munnen.

Det är en lite märklig föreställning med tre ytterst jordnära bönder i denna omgivning. Publiken är en salig bladning. En del irriterade över trängseln, någon kräver ett rent syrah-vin, någon vill ha en light-variant medan andra ställer initierade frågor. Ett lite kaotiskt men väldigt kul sätt att prova vin på.

Nåväl, det var främst för Gimels viner jag var där och här fanns smakprov på nästan allt han producerat. Det är väldigt enkelt att få kontakt med Philippe Gimel och han berättar gärna samtidgt som han hanterar andra intresserade. Efter apotekarutbildning begav sig Philippe in i vinbranschen. Han är utbildad önolog och har arbetat hos bl a Pierre Bise i Anjou och på Beaucastel och la Janasse i Chateauneuf-du-Pape. Philippe berättar att han sökte efter en egen vingård men hade inte råd med marker i något av de berömda områdena. Istället hittade han 15 ha i anspråkslösa Côtes du Ventoux. 2003 släpptes första årgången. Till en början gjordes vinerna i ett litet skjul under rätt primitiva förhållanden. En stor del av druvorna såldes vidare eftersom det bara fanns utrymme till att producera några tusen flaskor. Inte förrän 2006 kunde Philippe Gimel flytta in i mer ändamålsenliga lokaler och ta hand om hela sin skörd. Framöver räknar han med att kunna producera cirka 30.000 flaskor om året. Vi börjar smakandet torra i munnen av allt prat.

Det är en riktigt häftig upplevelse att prova vinerna från St Jean du Barroux. Philippe Gimel håller på att prova sig fram och gör ändringar i tillvägagångssättet. Ibland har alla druvor avstjälkats, ibland bara en del. Han har laborerat med macerationstider och lagring. Nu lagras alla röda viner på betong. Resultatet är en serie rätt olika viner, alla med fantastisk frukt, tydlig mineralkaraktär och genomgående mycket hög klass. Ambitionen är att kunna erbjuda kunderna tre olika cuvéer med lite olika karaktärer

Allra bäst gillade jag 2004 Cuvée Oligocéne. Vinet är gjort på 75% Grenache med lite syrah, cinsault och carignan. Doften bjuder på massor av godis. Mosade jordgubbar, kanderad frukt, österländska kryddor och mineraler. Smaken är mycket fyllig och livlig med perfekt balans. Vinet är koncentrerat, fortfarande rejält strävt och kan beskrivas som rätt rustikt. Mycket lång eftersmak med en stor påse engelsk lakrits.

Vi fortsätter och jag provar mig igenom hela sortimentet. Inga noter och mitt fokus var inte det bästa men det råder inte minsta tvekan om att det här är riktigt, riktigt bra. Philippe Gimels entusiasm märks i vinerna och han är en alldeles utmärkt vägvisare. Det säger kanske inte så mycket när det kommer från mig men det här är viner som verkligen är kul att dricka. Det svänger om St Jean de Barroux. Vi provar den vita 03:an där Phillippe hämtat inspiration från Jura med en lätt oxiderad ton och viss sötma. Den röda 05:an är mer lättillgänglig och elegant än det ett år äldre vinet. Förväntningarna på den röda 07:an är naturligtvis skyhöga, något som Philippe försöker dämpa. -07:an ska inte drickas nu. Den har precis tappats på flaska och behöver ligga till sig. Det du har i glaset nu är bara en blek skugga av hur den smakade innan buteljeringen menar Philippe. Jag som inte har så mycket att jämföra med tycker mig ha något rätt häftigt i glaset. Om detta är en blek skugga av hur vinet ska smaka kommer den röda 07:an från St Jean du Barroux att bli något riktigt storslaget.

Tyvärr finns ännu ingen svensk importör men det är på gång. Förhoppningsvis går Philippe Gimels viner att köpa i Sverige om några veckor.

Jonathan Richman - Abominable Snowman In The Market

Well look, see, there's an abominable snowman in the supermarket,
And apparently the housewives have never seen anything like that before.
Hear the housewives complaing to the manager,
"Get that snow thing out of this store."

Abominable snowman in the market,
That's right, you heard me right, gang.
And the housewives, they all remarking,
"Looks like a dirty marshmallow with fangs."
Well, there's an abominable snowman in the market,
Now he's down by the peas and carrots.
Abominable snowman in the market.
And they cannot chase him away.

Abominable snowman in the market.
Oh-oh-oh-oh-oh
Abominable snowman in the market.
Oh-oh-oh-oh-oh

See, there's an abominable snowman in the market,
And the situation is grave.
Well, the housewives hurt and confuse him,
And I can't see him treated this way.
Well, there's an abominable snowman in the market,
And I think he's a real nice guy.
I like the snowman, I want to help him out,
I don't want to see him hurt this way.

Well, Abominable snowman in the market.
Oh-oh-oh-oh-oh
Abominable snowman in the market.
Oh-oh-oh-oh-oh

Look, we have to talk to this abominable snowman man.
And we have to say something that he can understand.

There's an abominable snowman in the market,
And he's doin' better every day.
I know it's helped him to have a more tolerant feeling.
And I like to see him treated this way.
Well, there's an abominable snowman in the market,
And he's down by the peas and carrots.
There's an abominable snowman in the market,
And that is what I now say.
Abominable snowman in the market, all right
Oh-oh-oh-oh-oh
Abominable snowman in the market
Oh-oh-oh-oh-oh
There's an abominable snowman in the market
Down by the peas and carrots.
Abominable snowman in the market
He just arrived by plane yesterday.
There's an abominable snowman in the market
And the housewives never seen something like that before.
Housewives treat him like a stranger,
They want him away from the supermark't door.

Abominable snowman in the market.
Oh-oh-oh-oh-oh-oh
Abominable snowman in the market.

6 kommentarer:

  1. Det låter som en förträfflig upptakt till mötet med de amerikanska mikrobrygderna! Inte konstigt du missade tåget

    SvaraRadera
  2. Jörgen ! Jag har bara hunnit med första tredjedelen av upptakten. Nyfikeenheten kan ställa till det för en.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Lät som en riktigt trevlig provning!

    SvaraRadera
  5. Hej Anders ! Det var det verkligen med betoning på trevlig. Mer danskt hygge än seriöst provande. Jag hade svårt att fullt ut fokusera på provandet och intrycken av vinet, samtidigt fokusera på allt jag ville fråga den ytterst sympatiske Philippe Gimel och parera armbågsattacker från danska hemmafruar... Ska gå i clinch med vinerna under de närmaste dagarna och ser verkligen fram emot det. Jag hoppas också att vi kan få till en provning med Philippe Gimel nästa gång han är i krokarna. Gärna då i Malmö. Det var på gång nu men planerna sprack p g a tidsbrist o kort framförhållning

    SvaraRadera
  6. Hallo ôhmann
    Sådan vinene blev ikke præsenteret af France Exportatoin.
    Ingvar tak for det gode indlæg, rart at høre det var rejsen værd.

    mvh
    Preben
    Importør au Dänemark

    SvaraRadera