Bilkörning och vindrickande funkar inte särskilt väl ihop om man inte är ytterst modest i sitt intag. En kombination vars lämplighet jag aldrig tidigare haft anledning att reflektera över är bilkörning och vinmakande . Efter kvällens högoktaniga flaska kan jag bara konstatera att det funkar alldeles utmärkt.
Dirk Vermeersch är en belgare med ett brokigt förflutet som hyggligt framgångsrik tävlingsförare, försäljare av organiska livsmedel samt Volvo- och Maserati-återförsäljare. Det sista decenniet har Vermeersch tillbringat i södra Rhone där han ägnat sin tid åt att ställa om Domaine Le Plans 10 ha till ekologisk drift. Av bara farten har han dessutom hunnit med att producera en serie viner som fått mycket beröm i vinpressen.
Att säga att Vermeersch är stolt över sitt racingförflutna är en underdrift. Det märks liksom hela tiden och sätter sin prägel på allt. På flaskan som ni ser ovan men även på vinlådorna. Inte ens domänets korkar har undgått behandlingen.
Domaine Le Plan har en serie GT-viner. I bilvärlden utläses förkortningen Grand Turismo men
i Vermeersch nya värld betyder den Grand Terroir. Det finns bl a GT-C(arignan), GT-G(renache), kvällens vin GT-S på 100% Syrah och så då domänets Chateauneuf-du Pape GT-1.
GT-S har en djupt mörkröd och helt ogenomskinlig färg med en del blå reflexer. Stor imponerande doft, nästan burdus Här finns både druvtypiska och områdestypiska aromer; björnbär, hallon, en del animaliska toner och peppar från druvan, kryddörter från södra Rhone. Vinet har lagrats ett år på amerikanska ekfat vilket märks tydligt.
Smaken är också den rätt maffig. Man får vara noga med att servera vinet svalt. Producenten rekommenderar 15 graders som lämplig serveringstempratur och det rådet följde jag. När temperaturen i glaset stiger finns det tendenser till en viss alkoholstickighet. Vinet är mycket fylligt, fruktpackat med en bra syra som hjälper till att hålla balansen. För att tala så Vermeersch förstår: Här är det fullgas som gäller, ingen optimal väghållning utan mycket hjulspinn, däcksrök och bredsladdar. Inte så värst sofistikerat men väldigt kul publikfriade och faktiskt vägvinnande.
Danska Emelie Vin importerar. De hade GT-S som sitt julevin och rekommenderar det till dansk julmat. Jag drack vinet till hemkörda hamburgare med massor av smakrika tillbehör, något som GT-S klarade med glans.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar