onsdag 31 oktober 2007
Salice Salentino riserva 2003
I vinlistan hittade vi en gammal bekant som det var åratal sedan vi drack: Salice Salentino från Apulien, producerat av Francesco Candido. Druvorna är till allra största delen negroamaro med en liten skvätt malvasia nera. Det här var årgång 2003, när vinet var en återkommande gäst hos oss var det nog årgångarna -96 eller -97 som var aktuella. Det var ett kärt återseende och till pizzan var det gott, kryddigt och fruktigt att skölja ner tuggorna med. Vi satt och mindes när Puglia-vinerna och primitivodruvan blev populära i slutet av 90-talet, och vår bilresa till stövelns klack någon gång runt milennieskiftet. Flaskan tog snabbt slut, men vi begav oss snällt hemåt - ty imorgon är en annan dag.
Bedarö Bitter på Bishops Arms
"Bishop’s Arms erbjuder sina gäster marknadens bredaste sortiment av öl och single malt whisky. Sortimentet i kombination med en kunnig personal skall bidra till en ökad kunskap om de drycker som serveras och skapa intresse för dryckes-kultur med kvalitet."(saxat från Bishops Arms hemsida under rubriken "Om Företaget")
Redan när jag bär bort min pint återkommer irritationen. Denna ale serveras vid en tempratur som passar amerikansk lager en varm sommardag. ISKALL. Vid första munnen så sprids en ytterst obehaglig metallisk smak i munnen. Det är bara att vänta på att temperaturen i glaset stiger. Efter en kvart är den riktigt god och sista skvätten är fantastisk. Det känns rätt tragiskt att en ale som vunnit internationella utmärkelser behandlas så styvmoderligt. Som att servera dyr maltwhisky on the rocks eller sätta fram ett vällagrat rödvin i ishink. Vet man inte hur det ska vara är risken stor att man tror att det är brister hos ölet snarare än brister i hur det hanterats. Om jag inte druckit Bedarö Bitter tidigare tror jag knappast att jag velat dricka den igen. Det är inte så man sprider god ölkultur. Slapp, slött och likgiltigt.
New kid on the blog
Ca' Maggiore Langhe Rosso 2004
Som oftast på sista tiden var det Ca' Maggiore Langhe rosso (nr 42362 på bolaget) jag hade korkat upp. Vinet är från Piemonte och druvblandningen är barbera, dolcetto och nebbiolo i ungefär lika mängd. Jag blev helt förtjust i det när jag drack en flaska för några veckor sedan, då jag upptäckt att bolaget satt ner priset till 67 kronor. Bra doft och kraftig, fruktig smak. Senare smakprov har inte riktigt nått upp till samma nivå. Gårdagens hade både tunnare doft och smak, där surheten tog överhanden. Kanske har årgången (2004) peakat och håller på att packa för att resa in i saligheten, eller så har mina förväntningar blivit för stora. Förmodligen skulle jag låtit vinet lufta sig någon halvtimme innan jag började hälla i mig av det.
Hursomhelst har jag inte gett upp hoppet att åter stöta på en fullmoget saftig flaska, och till maten var det absolut i rätt härad.