Mina första Etna-erfarenheter var väldigt positiva och under en period högg jag på nästan allt. Även om jag sällan blivit direkt besviken så har väl min förtjusning dämpats något med tiden och jag springer inte längre på alla Etna-bollar.
Med det sagt så har jag varit nyfiken på Girolamo Russos viner länge. 2009 á Rina är instegsvinet gjort på mestadels nerello mascalese med en skvätt nerello cappuccio. Druvorna kommer från olika vingårdar och gissningsvis handlar det om förhållandevis unga stockar.
Vinet är ljusrött och helt transparent. Doften är sparsmakad och elegant. Här finns friska röda bär i olika former, körsbär, jordgubbar och lingon. Det dyker upp ett lätt stråk av mynta och de typiska Etna-mineraler finns där. Smaken är också den lätt, sirlig och elegant. Den varma jordgubbsfrukten balanseras av friska lingon med lätt bitterhet. Friska syror, mineralisk sälta, distinkta tanniner och lite alkoholvärme i avslutningen ger en riktigt snygg helhet.
Riktigt bra och ursympatiskt instegsvin. Tänk bara på att öppna och lufta vinet en eller annan timme innan du smakar. Det kräver luft för att komma igång. Bristly importerar och säljer via beställningssortimentet.
tisdag 31 juli 2012
måndag 30 juli 2012
2010 Venica&Venica Collio Malvasia
2010 Collio Malvasia är sympatiske ätteläggen Giampaolo Venicas favoritvin och det blev några sådana som fick följa med hem. Färgen är vackert guldgul. Doften kan beskrivas som aromatisk men ändå lite återhållsam för att vara malvasia. Vita blommor, gröna äpplen, apelsinskal, salvia och en aning honung ger en riktigt trevlig bukett att sniffa på.
Vinet är mjukt och behagligt att dricka. Medelfylligt med fin rondör. Trots 14% alkohol och något dämpad syra känns vinet inte det minsta tungt eller klumpigt. De gröna äpplena dominerar smaken tillsammans med salvia och mineralisk sälta. Satt riktigt fint till pasta med pesto.
tisdag 17 juli 2012
Buongiorno Collio !! - Dobro jutro Brda !!
Precis framför mig är frukostbordet uppdukat med ost, fett fläsk, hemgjord yoghurt, riktigt smör, marmelader och allt annat som man behöver för att klara en dag med intensivt provande. Höjer jag blicken något så ser jag ut över några av Collio och Brdas bästa vingårdar vilket tillsammans med några koppar starkt kaffe hjälper något mot våndorna från gårdagens excesser. Besök hos Miani, Ronco del Gnemiz och Ronchi di Cialla följdes upp med avsmakningsmenyn hos La Subida. Stället som vet vad en man i min belägenhet behöver till frukost och dessutom bjuder på hänförande utsikt är Klinecs agritourismo i Medana, precis över gränsen till Slovenien. Ett kärt återseende.
Nu väntar en tur runt Oslavia och San Floriano del Collio för att prova Ribolla Gialla i olika skepnader. Besök hos Radikon, Primosic och La Castellada är inbokade. Jag återkommer