måndag 30 januari 2012

2008 Rosso del Gnemiz

Ibland behandlar livet en bättre än man förtjänar.  Efter en osedvanligt påfrestande arbetsdag stod det en potatisgratäng med rostbiff och rödvinssås på köksbordet vid hemkomsten. Precis vad som behövs för att göra en annars tung januarimåndag till något lite mer än uthärdlig. En sådan dag och sådan mat kräver naturligtvis ett rejält vin. Valet föll på 2008 Rosso del Gnemiz, en bordeauxblend på 70% Merlot och 30% cabernet fån Colli Orientale del  Friuli.

Jag besökte Ronco del Gnemiz i somras men har aldrig blivit färdig till att skriva något. Egendomen har funnits länge men det var först under tidigt nittiotal, när grundarens dotter Serena Palazzolo  tog över, som satsningen på riktigt. Idag har man c a 13 ha vinmarker där man framförallt valt att satsa på franska druvor som merlot, cabernet, sauvignon blanc och chardonnay. Man odlar också mindre mängder av inhemska malvasia, friulano, schioppettino och refosco.

Odlingen är ekologisk sedan många år tillbaka och man tillämpar biodynamiska metoder men är inte certifierade. Serena är den som har det huvudsakliga ansvaret för vingårdsarbetet medan hennes partner Christian Patat fokuserar på jobbet i källaren. Källararbetet kan nog bäst beskrivas som klassiskt där förebilderna står att finna i Bordeaux. Christian Patat agerar konsult hos många av de allra främsta producenterna i regionen, däribland Miani, Il Carpino, Antico Broilo och Ronc di Vico. Han driver också negociantfirman Nec-Otium. Under mitt besök provar vi enbart Ronco del Gnemiz vita viner som genomgående håller mycket hög klass och borde tilltala de som gillar bourgogne, chablis och sauvignon blanc från Bordeaux.

Rosso del Gnemiz är det först röda jag provar. 15 dagars maceration på ståltank och 22 månaders lagring på hälften nya, hälften ettåriga barriquer. Vinet har en tät mörkröd färg med en tydlig dragning åt blått i kanterna. Doften är intensiv med saftiga plommon, körsbär och en aning svarta vinbär. Generöst, fylligt och varmt. Faten är tydligt närvarande men inte dominerande. Med lite mer fokuserat sniffande så anar jag en del tjära, tobak och salmiak.

Smaken blir en mycket positiv överraskning. Kraftfull och fyllig med en våg av läcker bärfrukt som skulle kunna bli förmycket. Precis innan man hinner säga syltigt så kickar de riktigt friska syrorna in och ger smakupplevelsen en riktigt lyft. Tanninerna är av den bestämda sorten utan att kännas det minsta jobbiga. Mycket lång eftersmak med en vansinnigt läcker blandning av svarta vinbär och körsbär. Det här skulle lätt ha kunnat bli för mycket av det goda men syrorna och tanninerna ger balans.

En mycket intressant upplevelse med ett vin i en stil jag vanligtvis inte faller för men, som sagt, är det bra så är det bra. Finns att köpa hos DWC i Köpenhamn som även importerar en del av de andra producenterna som Christian Patat samarbetar med.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad jag gillar sådana måndagar.

Själv sitter jag och avnjuter en 2007 E.Guigal Gigondas till en tveksam gryta av sydeurpeisk karaktär.

Psst. säg ingen till min fru.....

Piu Rosso sa...

Mandage har lissom brug for lidt hjælp - de har det ikke i sig selv ligesom fx. fredage. :-)

'Är det bra, så är det bra' - det er enkelt men meget sandt og godt sagt. En påminder om ikke at lade sig blænde af stil.

VH Niels

Vintresserad sa...

Precis rätt sätt att avrunda en januari-måndag.. vinet låter mkt spännande. Får man fråga vad vinet kostar? MVH - Vintresserad

Ingvar Johansson sa...

@VVE ! "Om det man inte kan tala måste man tiga"

@Niels Elisabeth David, den legendariska britiiska kokboksförfattarinnan (tänk en lite mer brittisk o bitchy Julia Childs, eller Julia Childs korsad med Margret Thatcher. Någon borde göra en film om ED och huvudrollen är ju helt given)menade att man skulle öppna sina bästa flaskor på vardagarna tillsammans med enklare mat. Vardagsvinerna kunde man med fördel dricka med gäster på helgerna. Inget dumt råd.

Det här är säkert exakt det vin man vill göra. Legitimerade ekallergikern Jeremy Parzen provade en 91:a och blev helt såld (http://dobianchi.com/2010/09/23/but-the-best-wine-was/). Det vore något att testa.

@Vinintresserad I den senaste prislistan från DWC finns 03, 04 och 06. Alla kostar 300 DKK.